Započeto

Mjere za integraciju povratnika

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

SDP BiH namjerava definirati niz mjera koje će omogućiti integraciju povratnika u matične zajednice, kao i povratak trenutno raseljenih lica. Osigurat ćemo ravnomjernu raspodjelu poticaja i donacija na osnovu realnog socijalnog statusa i potrebe, te dokazanog boravka u mjestu povratka.

Izvor: Izborni program SDP BiH

U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu 8.5.2023. godine, susreli su se premijer federacije BiH Nermin Nikšić, federalni ministar izbjeglica i raseljenih lica Nerin Dizdar zajedno sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlidom Hurtićem. Tema sastanka bili su aktuelni planovi za završetak procesa zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja u BiH, kojima je premijer Nikšić iskazao punu podršku.

Prema riječima ministra Hurtića na području FBiH potrebno je završiti 271 stambenu jedinicu u 14 lokalnih zajednica. Ovim projektom trebali bi zatvoriti sve kolektivne centre i alternativne smještaje u BiH. 

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar boravio je u službenoj posjeti gradovima Prijedoru i Doboju, te općinama Maglaj, Novi Travnik, Donji Vakuf, Gornji Vakuf – Uskoplje, a u mjesnoj zajednici Karaula u Travniku sastao se sa predstavnicima povratnika. Na ovim sastancima utvrđeni su prioriteti za izgradnju infrastrukture u povratničkim mjestima. Gradonačelnik/načelnici su ministra Dizdara upoznali o stanju povratnika i neophodnim vidovima podrške, dok je u Prijedoru bilo riječi i o drugim vidovima podrške u održivom povratku, samozapošljavanju, zapošljavanju, poljoprivredi, i drugim projektima. 

Na sastanku u Doboju ministar Dizdar pohvalio je Grad Doboj te istaknuo da je riječ o lokalnoj samoupravi koja najznačajnije podržava projekte povratnika. Bilo je riječi i o drugim vidovima podrške koje će zajednički implementirati u svrhu zapošljavanja povratnika, a krajnja namjera je povratnike učiniti samoodrživim kroz samozapošljavanje i zapošljavanje u javnom i realnom sektoru.

U Općini Maglaj potpisani su ugovori za izgradnju putne infrastrukture i mostova, a koji će biti izgrađeni u nekoliko povratničkih naselja kao što su mjesne zajednice Ravna, Oruče, Moševac i Kosova.

Na sastanku održanom 5.7.2023. godine između federalnog ministra Dizdara i premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i ministra za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona Fadila Alića, bilo je riječi o načinima podrške povratnicima i raseljenim osobama na području ovog kantona, kao i povratnicima u Podrinju i Semberiji.

U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu 17.7.2023. godine je, u organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, upriličeno potpisivanje i dodjela ugovora za podršku razvoju početnog biznisa u povratničkim sredinama u ukupnoj vrijednosti od 843.941 KM. Riječ je o podršci projektima koje resorno ministarstvo, nakon provedenog Javnog poziva, finansira putem programa “Podrška razvoju start-up (početnog biznisa) povratnika”. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podržalo je 59 poslovnih ideja, a ugovore sa korisnicima potpisao je ministar Nerin Dizdar.

Prema riječima ministra Dizdara u prosjeku će povratnički start up-ovi dobivati 15.000 KM za koje navodi da su značajna sredstva za početak njihovog poslovanja.

Kako je naglasio ministar Dizdar smatra da je potrebno korigovati sve javne pozive za ubuduće i da ne treba biti uskraćivanja sredstava povratnicima po osnovu mjesta stanovanja. Tom prilikom najavio je da će svi budući javni pozivi biti korigovani te da će svi povratnici biti tretirani na isti način.

Od ukupnog broja korisnika 22 posto su žene poduzetnice, te čak 41 posto korisnika životne dobi do 35 godina.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica raspisalo je Javni poziv za podnošenje prijava za sufinansiranje investicijskih projekata iseljeništva u povratničkim sredinama na prostoru BiH. Poziv je raspisan za područja srednje razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih općina i gradova u skladu sa indeksom razvijenosti Federalnog zavoda za programiranje razvoja. Planirana sredstva za sufinansiranje investicijskih projekata u skladu sa ovim javnim pozivom iznose ukupno 600.000 KM

Cilj Javnog poziva je podržati realizaciju investicijskih projekata pokrenutih od strane poduzetnika iz bh. iseljeništva radi ekonomskog osnaživanja povratnika u povratničkim mjestima, te animiranje građana koji imaju boravište van države da daju doprinos ekonomskom napretku FBiH i BiH. 

Vrijednost sufinansiranja jednog investicijskog projekta od strane ministarstva će iznositi do 150.000 KM. Izabrani investitori preuzimanju obaveze da najmanje 70 posto svog ulaganja realizuju u novcu, što će dokazati potvrdom ovlaštene finansijske institucije (banke) o izvršenom transferu kapitala u Bosnu i Hercegovinu, prilikom potpisivanja sporazuma o dodjeli sredstava po ovom javnom pozivu. Preostalu vrijednost realizuju kroz ulaganje u objekte, opremu, obuku radnika, te licenciranje/certificiranje.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!