Započeto

Međunarodna saradnja univerziteta i osoblja

Partije: SDP BiH | Oblasti: Obrazovanje

Unaprijedićemo međunarodnu saradnju univerziteta i osoblja.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković održala je 12.6.2023. godine sastanak sa atašeom za obrazovanje Ambasade Republike Turske u BiH Farukom Beratom Akçeşmeom. Na sastanku je razgovarano o budućim obrazovnim politikama u FBiH, studentskom standardu i projektima razmjene studenata i studiranja u BiH i Turskoj. Ministrica Duraković je naglasila da će Ministarstvo biti otvoreno za saradnju na internacionalnom nivou, ali i upoznala atašea s najvećim problemom u obrazovanju – odlaska mladih, s posebnim naglaskom na visoko obrazovanje.

Javnim pozivom za odabir programa i projekata Transfera za finansiranje studentskog standarda koji će se su/finansirati iz Budžeta Federacije BiH u 2023. godini koji je objavljen 11.5.2023. godine, predviđena je podrška za obavljanje studentske prakse u inostranstvu studentima javnih visokoškolskih ustanova u FBiH.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke raspisalo je Javni poziv za (su)finansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2023. godinu, koji je bio otvoren do 2.6.2023. godine. S tim u vezi, u oblasti visokog obrazovanja, Javni poziv se odnosio na finansiranje proširenog studentskog standarda, odnosno podršku projektima studentskih organizacija visokoškolskih javnih ustanova u FBiH te podršku obavljanju studentskih praksi u inozemstvu. Početkom avgusta objavljena je informacija da je 58 studenata/ica dobilo pomenute stipendije u ukupnom iznosu od 47.977,00 KM.

Sredinom oktobra 2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti raspisalo je Javni poziv za finasiranje/sufinansiranje programa i projekata iz oblasti proširenog studentskog standarda, koji će finansirati/sufinansirati iz Budžeta/Proračuna FBiH za 2023.godinu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!