Ispunjeno većim dijelom

Izgradnja novih turističko-rekreativnih kompleksa

Opštine: Tuzla

Izgradnja novih turističko-rekreativnih kompleksa na području grada Tuzla (proširenje kompleksa slanih jezera, proširenje arheološkog parka na Panonici i razvoj sportova na vodi u gradu Tuzla, uređenje parka prirode llinčica te parkova Slana Banja, Sjenjak i drugi).

Izvor: Izborni program Gradske organizacije SDP BiH Tuzla za Lokalne izbore u BiH 2020. godine

U okviru implementacije projekta Panonsko-jadranska veza PACON, 28.9.2022. godine svečano je otvoreno obnovljeno tuzlansko izletište Ilinčica, u sklopu kojeg je i obnovljeni Dom prirode.

Izvor: Turistička zajednica Grada Tuzla

Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA, kao partneri u implementaciji projekta Panonsko-jadranska veza PACON, upriličili su ceremoniju otvaranja obnovljenog izletišta Ilinčica.

Radovi su započeli u oktobru 2021. godine, a projicirana vrijednost projekata iznosila je oko 1,1 milion KM.

Radovi na Ilinčici već neko vrijeme traju, u kontinuitetu. Ono što je najvažnije jeste da su Grad Tuzla i NERDA sa tuzlanske i bosanskohercegovačke strane učestvovali u jednom konkursu Europske unije, IPA fondova – Interreg Prekogranične saradnje, zajedno sa Općinom Nijemci iz Hrvatske i sa JP Nacionalni parkovi i Centrom za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice. U zaista oštroj i brojnoj konkurenciji, osvojili smo 1.000.000 KM za realizaciju projekta Panonsko-jadranska veza, odnosno za uređenje izletišta Ilinčica. Vidite da smo nedavno završili piknik lokacije. Evo i rasvjeta je gotova i to LED rasvjeta, ekološka i štedljiva rasvjeta, još preostaje da se izvrši priključenje na elektro mrežu. Sada idemo dalje, NERDA i Grad zajedno, kao partneri na obnovu i rekonstrukciju Kuće prirode. Kuća prirode imat će adekvatne sadržaje i prostor za edukaciju, ali i kuhinju i prostor za rekreaciju i na raspolaganju bicikle za iznajmljivanje, a znate da će ovdje biti i biciklističke i pješačke staze i edukativne staze. Dakle, pravimo jedno moderno izletište, jednu novu lokaciju podobnu za odmor, rekreaciju ali i edukaciju naročito mladih.

Jasmin Imamović,  27.10.2021.

Vodeći partner projekta je Općina Nijemci iz Hrvatske, dok su partneri iz BiH Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle, a iz Crne Gore Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore.

Direktorica Udruženja za razvoj NERDA Lejla Hasić istakla je da je u okviru implementacije projekta, koji se završava za tri mjeseca, u planu i nabavka 20 bicikala koji će biti na usluzi posjetiteljima/kama, čime će ovaj lokalitet dobiti još jedan atraktivan sadržaj te biti još privlačniji građanima/kama za odmor.


U budžetu Grada Tuzla za 2021. godinu za održavanje kompleksa Slana banja planirano je 68.320 KM. U okviru istog kompleksa u junu 2021. godine završena je sanacija fontane “Leda”, u sklopu koje se nalazi skulptura akademskog kipara Franje Ledera. 


U budžetu Grada Tuzla za 2022. godinu za održavanje kompleksa Slana banja planirano je 50.000 KM. 


Početkom decembra 2022. godine Turistička zajednica Tuzle realizovala je projekat uređenja vidikovca na lokalitetu Kicelj, koji je sastavljen od platoa, klupa, vegetacije i pristupne staze.

Na uzvišenju Kicelj nalaze se i ranosrednjovjekovne nekropole.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!