Nije započeto

Legalizirati upotrebu kanabionidnih ulja u medicinske svrhe

Partije: SDP | Oblasti: Zdravstvo

SDP BiH će legalizirati upotrebu kanabionidnih ulja u medicinske svrhe.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je 2005. godine usvojila Zakon o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga, kojim je kanabis zabranjen osim u medicinske i naučne svrhe. Sredinom 2022. godine, tokom prethodnog saziva, Vijeće ministara BiH razmatralo je legalizaciju medicinskog kanabisa, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva pripremila je odluku o prebacivanju kanabisa s liste zabranjenih supstanci na listu pod strogom kontrolom. 

Krajem novembra 2023. godine u Parlamentarnoj skupštini je održana konferencija „Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe – kako ubrzati proces?“. Organizator ove konferencije Saša Magazinović je rekao da ovaj proces ima podršku svih nadležnih institucija na nivou BiH i na entitetskim nivoima, te da je svrha konferencije bila da ubrza proces donošenja konačne odluke.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!