Započeto

Legalizacija bespravno napravljenih objekata na platou Vlašića

Opštine: Travnik

Najsnažniji iskorak napravit ćemo u stvaranju adekvatne turističke infrastrukture koji, između ostalog, obuhvata: Legalizaciju bespravno napravljenih objekata na platou Vlašića u cilju reguliranja urbanističko-građevinskih dozvola te upotrebnih dozvola koje će biti uvezane u sistem ponude preko Turističke zajednice općine Travnik. Prikupljena novčana sredstva bit će reinvestirana u infrastrukturu.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na ispunjenju datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Općina Travnik je 23. augusta 2021. godine obavijestila “vlasnike bespravno izgrađenih objekata i objekata koji nisu riješili imovinsko pravne odnose, a izgrađeni su na zemljištu u vlasništvu i posjedu Općine Travnik, na području Babanovca, a pokrenuli su postupak do 13.08.2021. godine, dužni su nakon dobivanja pravosnažnog rješenja o urbanističkoj saglasnosti, a saglasno odredbama Zakona o stvarnim pravima i članu 61. Zakona o građevinskom zemljištu podnijeti zahtjev za dodjelu zemljišta , a najkasnije do 01.10.2021. godine, te da u što kraćem roku plate naknadu za dodijeljeno zemljište i ostale naknade zakonom propisane i pribave odobrenje za građenje za gore navedene objekte”. 

Kako su tom prilikom istakli iz Općine, “protiv svih vlasnika bespravno izgrađenih objekata, koji ne podnesu zahtjeve za dodjelu zemljišta u svrhu legalizacije objekata biće pokrenuti zakonom predviđeni postupci kao i postupci uklanjanja takvih objekata”. 

Načelnik Kenan Dautović je u septembru 2021. godine za Radio Slobodna Evropa izjavio da iako nema zvaničnih podataka, na Vlašiću je bespravno izgrađeno nekoliko hiljada objekata, dok je proces legalizacije do sada završen za oko stotinu.

U video-obraćanju putem svoje Facebook stranice, načelnik Općine Travnik je 7.4.2023. najavio uspostavu registra privatnih iznajmljivača. Kako je pojasnio, svi koji se bave iznajmljivanjem prostorija kako na planini Vlašić, tako i na drugim mjestima ove lokalne zajednice, bit će registrirani. Za iznajmljivače registracija znači da će time postati poreski obveznici te će nalaziti u sistemu. Najavljeno je da će se čitava procedura raditi na najpogodniji i najpovoljniji način za iznajmljivače. Tom prilikom, načelnik Dautović je rekao kako se radi na popisu svih objekata na planini Vlašić, te da će se nastojati ohrabriti svi posjednici da legalizuju svoje objekte.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!