U progresu

Kvalitetniji sistem zbrinjavanja pasa lutalica

Opštine: Gračanica

Bolji sistem civilne zaštite i vatrogastva, video nadzor, sistem javnog reda i mira, kvalitetniji sistem zbrinjavanja pasa lutalica. Kako do cilja: Stručnom timu na čelu sa savjetnikom za sigurnost glavni posao i zadatak su nuditi mjere, planove i projekte u cilju ispunjenja garancija (sredstva: budžeti, fondovi, Evropska Unija, poduzetnici).

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na ispunjenju datog obećanja.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

Strategijom Grada Gračanica za period 2023. – 2027. godina predviđene su mjere koje se odnose na podršku za adekvatno zbrinjavanje domaćih i napuštenih životinja. Navedeno bi trebalo da dovede do povećane sigurnosti građana i poljoprivrednih dobara urbanih i ruralnih područja od napuštenih životinja. 

Strategijom je navedeno da je potrebno donijeti program zbrinjavanja pasa lutalica, a aktivnosti predviđene strategijom odnose se na sufinansiranje troškova zbrinjavanja napuštenih životinja – pasa i mačaka te transfer UG “Lovačko društvo Srndać” za uništavanje pasa lutalica u lovištima. Gradske službe su institucija odgovorna za implementaciju mjere, Veterinarska stanica Gračanica je nosilac mjere, dok su ciljna skupina građani. Kako je Strategijom navedeno, indikativna finansijska konstrukcija sa izvorima finansiranja iznosi 505.000 KM.

Odlukom o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Gračanica za 2023. godinu na ime izdataka za zbrinjavanje napuštenih životinja pasa i mačaka izdvojeno je 55.000 KM. Transfer za UG “Lovačko društvo Srndać” za uništavanje pasa lutalica u lovištima iznosi 5.000 KM.

Iz Grada Gračanica su krajem 2023. godine za Istinomjer rekli da je u proteklim mjesecima izvršena rekonstrukcija postojećeg prostora za zbrinjavanje pasa lutalica. Izgrađene su metalne konstrukcije sa pregradama i krovom koji pokriva površinu od 3,5mX64m. Na taj način psi su zaštićeni od vremenskih nepogoda. Pored navedenog, napravljeni su boksovi dimenzija 3,5mx7m(sedam boksova) i 5mx6,50m (šest boksova), za koje navode da će biti od koristi za zbrinjavanje onih pasa koji ne prihvataju boravak sa drugim psima. Izgradnja boksova ujedno će omogućiti i sortiranje pasa po veličini, naravi, spolu i slično. U odgovoru navode da radovi još uvijek nisu završeni zbog vremenskih uslova koji utiču na rad i izgradnju objekta. Završetak radova planiran je krajem tekućeg mjeseca. Izgradnjom novog savremenijeg prostora za smještaj pasa lutalica ostvareni su uslovi za apliciranje na TRACES sistem odnosno sistem za udomljavanje pasa lutalica u zemlje EU. Navedeno je da će apliciranje izvršiti odmah po završetku radova.

U Odluci o Budžetu Grada Gračanica za 2022. godinu pod stavkom izdaci za zbrinjavanje napuštenih životinja- pasa i mačaka izdvojeno je 50 000 KM, dok je za UG Lovačko društvo “Srndać”, za uništavanje pasa lutalica u lovištima izdvojeno 5000 KM.

U Odluci o Budžetu Grada Gračanica za 2021. godinu pod stavkom izdaci za zbrinjavanje napuštenih životinja- pasa i mačaka izdvojeno je 55 000 KM, dok je za UG Lovačko društvo “Srndać”, za uništavanje pasa lutalica u lovištima izdvojeno 5000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!