Ispunjeno većim dijelom

Kulturno-umjetnička društva

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Pomagat ćemo rad (…) kulturno-umjetničkih društava.

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Izborni program SDA Novi Grad Sarajevo za Općinske izbore 2016. godine

U aprilu 2017. godine načelnik Općine, Semir Efendić, potpisao je sporazum sa predstavnicima iz sedam institucija kulture i to: Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Umjetnička galerija Sarajevo, Javna ustanova Muzej Sarajeva, JU Muzej “Alija Izetbegović”, Gazi Husrev-begova biblioteka, Bosnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić, te Historijski arhiv Sarajevo. 

Mi smo u proteklom periodu pod sloganom „Pokrenimo Novi Grad zajedno“ uradili puno projekata iz oblasti infrastrukture u Novom Gradu. U narednom periodu namjeravamo više pažnje posvetiti različitim projektima usmjerenim prema našim građanima, a između ostalih i kulturnim sadržajima, kako bi život naših stanovnika učinili što boljim i ugodnijim“

Semir Efendić, 25. april 2017.

U sklopu potpisivanja sporazuma, u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo održane su brojne izložbe, arheološko uređenje i konzervacija stećaka i aktivnosti sličnog sadržaja. 

Za period 2019. godine je također potpisan sporazum sa istim institucijama kulture, ovaj puta uključujući i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. 

Podaci za 2018. godinu nisu objavljeni na stranici. 

Povodom obilježavanja 40 godina postojanja Općine, u Centru “Safet Zajko” priređen je kulturno-zabavni program, u sklopu kojeg su kulturno-umjetnička društva imala svoje nastupe. 

Pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad organizovani su četvrti i peti internacionalni festival folklora i tradicionalne muzike u sklopu manifestacije “Novogradski dani” u 2018. i 2019. godini.

U februaru 2019. godine Općina podržala je realizaciju Prvog dječjeg festivala pod nazivom “Djeca su vojska najjača” 

Postojao je mali šlager sezone koji se danas nažalost više ne održava, a koji je rađen u produkciji RTVBiH. Zgrada RTV-a je na prostoru općine Novi Grad, a jedan od dvojice autora pjesme „Djeca su vojska najjača“ je bio uposlenik BHRT-a, ali i stanovnik naše općine. Njemu, a i drugom koautoru Velji Miloševiću na neki način jedna vrsta omaž programa je i ovaj naziv festivala „Djeca su vojska najjača“. Imam želju da ovaj festival zaživi i postane prepoznatljiv događaj, jer dječija pjesma ima svoju vrijednost. Puno nas je odraslo uz dječije pjesme i nadam se da će ovaj festival izroditi neke nove dječije hitove uz koje će rasti neke nove generacije mladih u našem gradu.

Semir Efendić, 27. februar 2019.

U maju 2017. godine preuređena je vila Hadžihalilovića na Dobrinji u Centar za kulturu, u kojem su 2017. godine i 2019. godine održane besplatne sekcije violine, gitare, klavira, dramska, literatna i likovna sekcija čije časove je Općina financirala. 

Sretan sam da ćemo historijski objekat vilu Hadžihalilovića na ovaj način staviti u funkciju našim građanima. Ovaj prostor doprinjet će tome da se kulturni život u općini Novi Grad unapređuje, tako da sa ovim i njemu sličnim projektima potpuno mijenjamo imidž Novog Grada.

Semir Efendić, 19. maj 2019. 

Općina je u septembru 2019. godine financirala obilježavanje Dana Bošnjaka, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Bošnjaka “Preporod”.

U Budžetu za 2020. godinu planirana su sredstva u iznosu od 35.00,00 KM za KUD-ove.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!