U progresu

Kreiranje povoljnih kreditno-garantnih fondova za razvoj omladinskog poduzetništva

Opštine: Travnik

Kreirat ćemo povoljne kreditno-garantne fondove za razvoj omladinskog poduzetništva.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

U zgradi Općine Travnik održana promocija rezultata Omladinske banke Travnik  na kojoj su dodijeljena uvjerenja i zahvalnice za učesnike programa. Fondacija Mozaik i Općina Travnik kroz ovaj partnerski projekat žele doprinijeti razvoju društvenog poduzetništva mladih i pokretanju društvenih biznisa. U 2021. godini realizovano je 6 projekata neformalnih grupa mladih i registrovana su 2 mikrobiznisa.

Središte za cjeloživotno učenje (SCU) uz podršku Općine Travnik je objavilo poziv za osobe koje imaju afinitete za poslovni rast i razvoj, osobe koje planiraju pokrenuti vlastiti biznis i žele naučiti suvremene tehnike uspješnog upravljanja poduzećem i sve osobe koje žele proširiti svoja znanja o suvremenim tehnikama uspješnog upravljanja poduzećem za učešće na online edukaciji o poduzetništvu u okviru BYLEAP programa, kojeg financira Europska unija, a realiziraju države zapadnog Balkana.

U Izvještaju o radu načelnika općine za 2021. godinu, realizovano je Praćenje javnih poziva za sredstva EU i sredstva iz drugih izvora kojim bi se finansirali pojedini projekti.

Od strane Omladinske banke Travnik, 9.6.2022. godine upućen je poziv mladima da pišu mikrobiznise od 08.06. do 28.06.2022. 

Za mlade poduzetnike i poduzetnice od 18 do 35 godina, Omladinska banka je obezbijedila i podršku za registraciju obrta ili komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u iznosu od 500 KM do 2.000 KM.

U sklopu zajedničke saradnje između Investicijske fondacije IMPAKT i OpćinaTravnika, u julu 2022. godine počela je realizicaija integralnog programa podrške razvoju poduzetništva pod nazivom IMPAKT inkubator poslovnih ideja.

Općina Travnik, 9.6.2022. 

Kao rezultat saradnje i poduzetničke obuke u sklopu inkubatora 6 poslovnih ideja bit će predstavljene, a  najbolje rangirani ćedobiti dodatnu stručnu, mentorsku i finansijsku podršku, navedeno je 7.7.2022. godine na zvaničnoj stranici Općine Travnik.

S tim u vezi, Investicijska fondacija Impakt i Općina Travnik je 12.7.2022. godine, sa početkom u 10:00h, u Hotelu Vezir, organizovala javno predstavljanje poslovnih poduhvata mladih ljudi sa područja travničke općine koji su u proteklom periodu radili na razradi svojih poslovnih ideja.

Dan kasnije, objavljena je rang lista prezentiranih poslovnih ideja u okviru Impakt inkubatora poslovnih ideja.

Omladinska banka Travnik je 22.2.2023. godine pozvala mlade da pišu projekte i mikrobiznise, a poziv je bio otvoren od 15.02. do 13.03.2023. godine.

Omladinska banka će te podržati u iznosu od 1.000 KM do 1.800 KM”, navedeno je tim povodom na zvaničnoj stranici Općine Travnik, uz informaciju da ukupan fond prvog poziva za projekte mladih iz Travnika iznosi 9.000 KM.

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Općine Travnik, 13.03.2023. godine u 14 sati zatvoren je prvi ovogodišnji poziv za društvene projekte i mikrobiznise u  Omladinskoj banci Travnik.

Nakon završenog procesa mentorstva prijava i odobravanja projekata od strane Odbora Omladinske banke Travnik,. 11.04.2023. počelo je glasanje za projekte i mikrobiznise. Glasanje za projekte i mikrobiznise Omladinske banke Travnik traje do 17.4.2023. godine do 14 sati.

Općina Travnik, 13.3.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!