Nije započeto

Kreiranje odgovarajućeg pravnog okvira s ciljem poticanja kantonalnih i lokalnih zajednica da kandidiraju spremne saobraćajne projekte

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Kreiranje odgovarajućeg pravnog okvira s ciljem poticanja kantonalnih i lokalnih zajednica da kandidiraju spremne saobraćajne projekte, omogućavanje transparentnog (su)finansiranja prijavljenih projekata, te umanjivanje proceduralnih barijera koje otežavaju samofinansiranje projekata od federalnog interesa koje žele implementirati niži nivoi vlasti.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Krajem maja Vlada FBIH je raspisala Javni poziv za podnošenje prijava za finansiranje/sufinansiranje projekata/zahtjeva/inicijativa/ostalih aktivnosti od značaja za jedinice lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine. Riječ o pozivu koji je raspisan 27.4.2023, dan prije potvrđivanja federalne Vlade, koji je poništen i ponovo raspisan. 

Na sjednici Vlade FBiH održanoj 8.4.2024. godine donesena je odluka o procedurama i  raspodjeli 50.000.000 KM općinama i gradovima. Javni poziv za podnošenje prijava za finansiranje/sufinansiranje projekata/zahtjeva/inicijativa/ostalih aktivnosti od značaja za jedinice lokalne samouprave u FBiH raspisan je 15. aprila 2024. godine. 

U oba javna poziva uključeno je finansiranje iz saobraćajnih projekata. Isto tako treba navesti da je riječ o budžetskoj stavki i pozivu koji se raspisuje svake godine.

Tokom prve godine mandata nisu zabilježene aktivnosti na kreiranju pravnog okvira samo za tu vrstu projekata. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!