Započeto

Kreiranje kreditno-garantnih fondova

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Kreiranje kreditno-garantnih fondova: stambeni, poticaj privredi, poljoprivredi i drugim strateškim granama.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Na sjednici Vlade FBiH održanoj 2.8.2023. godine  usvojen  je Program za dodjelu kredita privrednim društvima. Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donesena je odluka kojom je usvojen Program utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, ovog ministarstva za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2023. godinu.

Ukupan iznos za raspodjelu sredstava po ovom programu iznosi oko 14.000.000 KM, a sredstva su specifično dodijeljena za projekta korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije za sopstvene potrebe, te za projekte ulaganja u imovinu, nabavku osnovnih sredstava i opreme direktno uključene u proces proizvodnje i modernizaciju tehnoloških procesa.

Kako je tada navedeno, finansijska sredstava privrednim društvima dodjeljuju se na kreditnoj osnovi, sa povoljnom kamatnom stopom, „grace periodom“ i minimalnom naknadom za obradu kreditnih zahtjeva, te dovoljnim brojem rata da iznos povrata sredstava bude prihvatijiv korisnicima kredita. 


Na sjednici održanoj 8.4.2024. godine Vlada FBiH donijela je Odluku kojom se odobrava kredit Union banci d.d. Sarajevo po subordiniranim uslovima iz sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu u iznosu od 20.000.000 KM.

Sredstva će se koristiti za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja, a odobravaju se Union banci na kreditnoj osnovi s rokom dospijeća od 25 godina, te fiksnom kamatnom stopom od 0,1 posto godišnje.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!