Započeto

Korištenje kartice za elektronsku identifikaciju za e-usluge

Partije: SDP | Oblasti: Državno uređenje

Stvarat ćemo uslove za uvođenje jedinstvene kartice za elektronsku identifikaciju građana i poslovnih subjekata, koja može biti korištena u stotinama e-usluga.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Tokom prve godine mandata Vijeća ministara BiH radilo se na aktivnostima koje uključuju stvaranje uslova za korištenje e-usluga, pa tako je u januaru 2024. godine predstavljena mogućnost aktiviranja digitalnog potpisa e-Identitet na stranici Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine.

Saziv Vijeća ministara BiH imenovan je 25.1.2023. godine.  Od 1. marta 2013. godine u BiH se izdaje elektronska lična karta čiji obrazac sadrži elektronski memorijski element odnosno čip.  Kako je još 2013. godine na stranici Agencije za identifkacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) navedeno, elektronska identifikacija stvara osnov građanima da ne moraju dolaziti na šaltere ili u kancelariju kod institucija, već da određeni broj usluga bude dostupan putem portala.

U vezi s navedenim, IDDEEA je 29.1.2024. godine prezentovala mogućnost aktiviranja digitalnog potpisa e-Identitet putem internetske stranice IDDEEA-e. Na ovaj način građani će imati mogućnost provjere svih evidencija, kazni, zahtjeva i sličnih informacija kojim raspolaže u svojim bazama IDDEEA. 

Direktor IDDEEA-e Almir Badnjević rekao je da građani BiH sada imaju mogućnost korištenja elektronskog potpisa i digitalnog identiteta nakon 18 godina od donošenja Zakona o elektronskom potpisu.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!