Započeto

Kontrola izvoza oblovine, peleta i ogrjevnog drveta

Partije: Ujedinjena Srpska | Oblasti: Ekonomija

U okviru dokumenta Platforma za Opšte izbore 2022. političkog subjekta Ujedinjena Srpska dato je obećanje koje se odnosilo na kontrolu izvoza oblovine, peleta i ogrijevnog drveta:

“Međutim, izvoz oblovine, peleta i ogrjevnog drveta mora biti strogo kontrolisan. Sirovinama, prije svega, treba da podržimo drvnu industriju u Republici Srpskoj i da radimo na tome da se poveća izvoz gotovih proizvoda od drveta u odnosu na izvoz sirovine. U proizvodnji peleta je potreban poseban pristup. U doba ekonomske krize, Srpska treba da napravi poseban program iskorišćavanja proizvodnje i boljeg kontrolisanja i ograničavanja izvoza oblovine i peleta.”

Obrazloženje

U prvoj godini mandata Vlada RS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Ujedinjena Srpska, Platforma za Opšte izbore 2022.

Vijeće ministara BiH je 28.10.2022. godine Odlukom o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta zabranilo izvoz peleta do 31. januara 2023. godine, a nakon toga je produžilo važenje ove mjere do 31. jula 2023. godine. 

​Na 4. zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH održanoj 8.6.2023. godine, među sedam usvojenih zaključaka našao se i onaj u okviru kojeg vlade entiteta zadužuju resorna ministarstva da razmotre produženje važenja Odluke o privremenoj zabrani izvoza šumskih drvnih sortimenata, koja je bila na snazi do 31.7.2023. godine i odnosi se na zabranu izvoza trupaca iz BiH.

Nakon navedene zajedničke sjednice vlada RS-a i FBiH, u obraćanju medijima predsjednik Vlade RS Radovan Višković naveo je kako se očekuje da odluka o trajnoj zabrani izvoza trupaca bude donesena u nekom narednom periodu.

Međutim, Vijeće ministara BiH na sjednici 23.8.2023. godine nije postiglo konsenzus o Prijedlogu odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata kojom se produžava zabrana izvoza oblovine iz BiH. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!