Nije započeto

Konačno rješenje problematike nelegalnih objekata u Kantonu Sarajevo

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Konačno rješenje problematike nelegalnih objekata u Kantonu Sarajevo.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Premijer KS Nihad Uk, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak i direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Faruk Muharemović predstavili su 12. februara 2024. godine Nacrt urbanističkog plana urbanog područja Sarajeva (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća) za period od 2016. do 2036. godine. 

Skupština KS usvojila je Nacrt urbanističkog plana KS 26. februara 2024. godine, a javna rasprava o ovom dokumentu trajat će dva mjeseca.  

Prema riječima Faruka Muharemovića, direktora Zavoda za planiranje razvoja KS, pomenuti “Urbanistički plan vraća struku i stavlja tačku na nelegalnu gradnju” u Kantonu Sarajevo. Naglasio je i da će se “morati donijeti nova Odluka o legalizaciji kojom će se konačno “podvući linija” jer nelegalne gradnje sa sobom nose i nelegalna gradilišta, radnike na crno, loše uslove rada na gradilištima, čak i smrtne slučajeve i u cjelokupnoj situaciji je sve teže pozivati na odgovornost u takvim ozbiljnim okolnostima”.

Pitanje nelegalne gradnje moglo bi se riješiti i donošenjem novog zakona o prostornom uređenju, što je bilo obećanje svakog od prethodna tri saziva Vlade KS (1, 2, 3), ali Istinomjer nije zabilježio aktivnosti na realizaciji ove mjere. 

Napomena 1.12.2023. godine: Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je 15.11.2023. godine Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo u kojoj su četiri ministarstva dobila novo rukovodstvo, a jedno od njih je Ministarstvo komunalne privrede, infrastructure, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Ovo obećanje je u nadležnosti tog ministarstva, a dijelom Programa skupštinske većine postalo je 15.11.2023. godine, od kada Istinomjer prati njegovu ralizaciju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!