U progresu

Kastel

Opštine: Banja Luka

“Nastavak rekonstrukcije Kastela.”

Obrazloženje

Tokom protekle tri godine mandata gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića vršene su određene aktivnosti vezane za realizaciju ovog obećanja.

Izvor: Program "Banja Luka 2025”

U okviru nastavka obnove tvrđave Kastel, 19.12.2019. godine zvanično je okončana rekonstrukcija južnog bedema utvrđenja Kastel. Kako je podsjetio gradonačelinik Banja Luke, Igor Radojičić “Grad Banja Luke je za ovu rekonstrukciju izdvojio 120.000 KM” u nastojanju da se svake godine obnavlja po dio tvrđave,

U planu je da naredne godine završimo i obnovu vrata tvrđave koja se nalaze u neposrednoj blizini i koja vode prema Vrbasu (…) Obnova Kastela se obavlja fazno, zavisno od raspoložih sredstava u gradskoj kasi.

Igor Radojičić, 19.12.2019.

Gradu Banjoj Luci odobreno je u novembru ove godine “230.000 eura iz evropskih fondova za razvoj kapaciteta tvrđave Kastel”.

Ova sredstva odobrena su u okviru evropskog projekta prekogranične saradnje pod nazivom „Intereg IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014-2020“.

Budžet dodijeljen Gradu Banjoj Luci iznosi 230.055 eura, od čega Grad “ima obavezu sufinansiranja u iznosu od 15 odsto”.

Kroz ovaj projekat, na tvrđavi Kastel u Kamenoj kući biće formiran i opremljen centar za posjetioce, te uveden digitalni kiosk sa aplikacijom koja sadrži informacije za turiste i AR foto kabinu. Partnerski gradovi organizovaće tokom trajanja projekta i zajedničku manifestaciju pod nazivom „Noć tvrđava“. Projekat traje 24 mjeseca.

Grad Banja Luka, 06.11.2019.

U Budžetu grada za 2017. godinu bilo je planirano 20.000 KM za stavku izgradnje, te 100.000 KM za investiciono održavanje, rekonstrukciju i adaptaciju Kastela.

Početkom oktobra 2017. godine Gradska uprava je najavila je da će uskoro biti raspisan tender za izvođača radova za rekonstrukciju izgorjelog krova kamene kule na tvrđavi Kastel, u vrijednosti od 42.735 KM bez PDV-a. Navedeno je da radovi uključuju potpunu rekonstrukciju krova kule, to jest zamjenu krova i pripadajuće drvene konstrukcije.

U drugoj godini mandata obezbjeđena su sredstva, provedena javna nabavka i završeni radovi na rekonstrukciji bedema i dvije kule na tvrđavi „Kastel“. Za ove namjene izdvojeno je ukupno 150.000,00 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!