U progresu

Kampanje s ciljem podizanja ekološke svijesti

Opštine: Travnik

Snažne i prodorne kampanje usmjerene na podizanje ekološke svijesti i kulture življenja bit će prisutne u svim segmentima društvenih djelatnosti.

Obrazloženje

Tokom 2021. godine organizovana je akcija uređenja i čišćenja Travnika pod nazivom “Sedmica društvene odgovornosti”. Slične aktivnosti nastavljene su i u 2022. i 2023. godini.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Prva volonterska akcija čišćenja Travnika pod nazivom “Sedmica društvene odgovornosti” održana je krajem augusta i početkom septembra 2021. godine, a iz Općine Travnik najvili su slične akcije i u 2022. godini.

Foto: Općina Travnik

Poziv građanima/kama za učešće u ovoj akciji objavljen je 24. augusta, a istog dana Općina je pozvala i privrednike sa područja ove općine da uzmu učešće u njoj.

Kako je na zvaničnoj internet stranici Općine Travnik objavljeno, nakon završetka akcije “identifikovane su određene kritične tačke i odgovornosti”, dok će kompletan uvid u ono što je urađeno biti moguće napraviti nakon dostavljanja izvještaja koordintaora za rad sa mjesnim zajednicama, a koji, kako je navedeno treba da identifikuje sve probleme i mjere koje se moraju poduzeti.

Iz Općine su saopćili i da su zadovoljni odzivom građana/ki i privrednih subjekata na ovu akciju, a najavljene su i konkretne aktivnosti na uređenju biciklističke staze i šetnice prema Gospinom Vrelu i Vilenici, ali i obezbjeđenju ručnih kosilica Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Travnik i Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Nova Bila, Turbe i Vitovlje.

Ovo je samo početak i želja Općine da pokaže svoju zahvalnost građanima na njihovoj spremnosti da se uključe u akciju koju je pokrenuo načelnik ali i da pokažemo odgovornost prema željama građana da učestvuju u razvoju svog grada.

Općina Travnik, 7.9.2021.

Kako je iz Općine Travnik saopćeno krajem marta 2022. godine neformalne grupe građana i mjesne  zajednice Nova Bila i Vitovlje već su počeli sa aktivnostima na čišćenju i uređenju. Tako mjesna zajednica Nova Bila priprema projekat sadnje 10.000 stabala koje će realizovati sa učenicima i ostalim mještanima, dok mjesna zajednica Vitovlje osmišljava projekat sanacije divljih deponija  i zaštite šumskih resursa na području Vlašića. Mjesna zajednica Goleš gradi Društveni dom, a Pokrajčići sređuju putni pojas i lokalne ceste.

U oktobru 2021. godine iz Općine je saopćeno i da je okončan  konkursni postupak za prijem dva komunalna redara čiji bi rad trebao uticati na unapređenja u uspostavljnju reda i sprječavanju nelegalnog odlaganja otpada i  uništavanju urbanog mobilijara kao i uspostavljanju značajnijeg i boljeg održavanja javnih površina.


U oktobru 2022. godine Općina Travnik je podržala dvije akcije čišćenja na lokalitetu oko KŠC-a i korita rijeke Lašve.

Članovi Vatrogasnog društva “Turbe” su u okviru manifestacije “Dan Općine Travnik” 18.3.2023. godine organizovali čišćenje korita rijeke Lašve.

Tokom 2022. godine radilo se na uklanjanju i saniranju divljih deponija, te su organizovane aktivnosti kojima su građani i građanke Travnika bili pozivani da selektivno odlažu otpad dok je općina Travnik osigurala  posude koje su u besplatno podijeljene pojedinim kućnim savjetima u zgradama kolektivnog smještaja. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!