U progresu

Jednokratna novčana pomoć za porodice sa troje ili više djece

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Jednokratna novčana pomoć za višečlane porodice u općini Novi Grad koje dobiju treće, svako naredno dijete ili blizance.

Obrazloženje

U toku prve dvije godine mandata, zabilježene su određene aktivnosti u cilju realizacije spomenutog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Općina Novi Grad Sarajevo već duži niz godina iz budžeta izdvaja sredstva za podršku porodicama s blizancima, trećim i svakim narednim djetetom, a kako navode iz ove općine, do sada je podršku od po 500 KM dobilo više od hiljadu porodica s područja Novog Grada.

FOTO: Općina Novi Grad Sarajevo
FOTO: Općina Novi Grad Sarajevo

Krajem septembra, upriličen je prijem i uručenje rješenja za dodjelu simbolične pomoći za 51 porodicu, od čega je 28 porodica dobilo treće, devet porodica četvrto dijete, 12 porodica blizance, jedna porodica osmo dijete, a jedna porodica dobila je trojke.

Pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić najavio je i određene novine u izmjeni Pravilnika o dodjeli jednokratne novčane pomoći porodiljama s područja općine Novi Grad Sarajevo za rođenje blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta. Pojasnio je da je izmjenama pravilnika predviđeno da porodilja, koja rodi blizance ili trojke, dobiti po 500 KM po djetetu, dok su ranije dobijale 500 KM za blizance, odnosno trojke.

Krajem 2021. godine iz ove općine je saopćeno da su “stotinu sedamdeset dvije porodice koje su u ovoj godini dobile blizance, treće i svako naredno dijete dobile novčanu podršku od Općine Novi Grad Sarajevo, a za tu namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno je 100.000 konvertibilnih maraka”.

Tokom 2022. godine Općina Novi Grad Sarajevo zabilježene su nove aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

U martu 2022. godine uručena je novčana pomoć za 39 porodica, u julu za 42 porodice, a u septembru za 35 porodica. Iz općine su saopćili da je “za ovu namjenu iz budžeta Općine za 2022. godinu izdvojeno 110.000 KM”.

Općinskim budžetom za 2022. godinu predviđeno je 110.000 KM za stavku Jednokratne naknade za porodilje za rođenje trećeg djeteta i svakog narednog, dok je za istu stavku 2023. godine izdvojeno 120.000 KM.

Za istu stavku je Nacrtom budžeta za 2024. godinu planirano 130.000 KM.

U martu 2023. godine iz Općine je saopćeno da će se i u 2023. godini porodicama koje su dobile treće, svako naredno dijete i blizance, a koje imaju prebivalište na području općine Novi Grad Sarajevo, dodijeliti simbolični pokloni od po 500 KM. Tim povodom upriličen je prijem za 37 porodica kojima su uručena rješenja za dodjelu ove novčane pomoći.

U septembru iste godine upriličen je prijem za još 40 višečlanih porodica koji su ostvarili pravo na ovu vrstu novčane pomoći.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!