U progresu

Jednokratna novčana pomoć za porodice sa troje ili više djece

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Jednokratna novčana pomoć za višečlane porodice u općini Novi Grad koje dobiju treće, svako naredno dijete ili blizance.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Općina Novi Grad Sarajevo već duži niz godina iz budžeta izdvaja sredstva za podršku porodicama s blizancima, trećim i svakim narednim djetetom, a kako navode iz ove općine, do sada je podršku od po 500 KM dobilo više od hiljadu porodica s područja Novog Grada.

FOTO: Općina Novi Grad Sarajevo
FOTO: Općina Novi Grad Sarajevo

Krajem septembra, upriličen je prijem i uručenje rješenja za dodjelu simbolične pomoći za 51 porodicu, od čega je 28 porodica dobilo treće, devet porodica četvrto dijete, 12 porodica blizance, jedna porodica osmo dijete, a jedna porodica dobila je trojke.

Ovo je za mene velika pomoć, to nama mnogo znači, jer su zaista veliki troškovi kada je u pitanju dohrana, pampers itd. Zahvalila bih se mnogo načelniku Općine Semiru Efendiću, na ovoj pomoći i podršci, te bih poručila da nastavi sa ovim projektom, jer zaista mnogo znači.

Azra Bojić, 27.9.2021.

Pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić najavio je i određene novine u izmjeni Pravilnika o dodjeli jednokratne novčane pomoći porodiljama s područja općine Novi Grad Sarajevo za rođenje blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta.

Dosadašnja praksa je bila da porodilja za rođenje blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta dobiva 500 KM, dok je izmjenama Pravilnika utvrđeno da visina jednokratne novčane pomoći iznosi po 500 KM za svako novorođeno dijete, u slučajevima kada se radi o blizancima ili trojkama. Tako će porodilja za rođenje blizanaca dobiti po 500 KM za svako novorođeno dijete, odnosno ukupno 1.000 KM, dok će porodilja za rođenje trojki dobiti 1.500 KM. U budžetu smo mi ove godine predvidjeli 100.000 KM, a ako bude više zahtjeva, mi ćemo ispuniti svaki, imamo obavezu da ispunimo svaki takav zahtjev i naći ćemo načina kako ćemo to uraditi.

Tajib Delalić, 27.9.2021.

Krajem 2021. godine iz ove općine je saopćeno da su “stotinu sedamdeset dvije porodice koje su u ovoj godini dobile blizance, treće i svako naredno dijete dobile novčanu podršku od Općine Novi Grad Sarajevo, a za tu namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno je 100.000 konvertibilnih maraka”.

Tokom 2022. godine Općina Novi Grad Sarajevo zabilježene su nove aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

U martu 2022. godine uručena je novčana pomoć za 39 porodica, u julu za 42 porodice, a u septembru za 35 porodica. Iz općine su saopćili da je “za ovu namjenu iz budžeta Općine za 2022. godinu izdvojeno 110.000 KM”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!