Započeto

Jednake mogućnosti za obrazovanje

Partije: SDP BiH | Oblasti: Obrazovanje

Osigurat ćemo jednake mogućnosti za obrazovanje sve djece, uključujući djecu s poteškoćama u razvoju i djecu iz marginaliziranih grupa.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Krajem maja 2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke raspisalo je Javni poziv za (su)finansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2023. godinu, koji je bio otvoren do 02.06.2023. godine. Javnim pozivom obuhvaćena je podrška projektima poboljšanja inkluzivnosti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u iznosu od 220.000 KM. U prvih 100 dana Vlade FBiH, nema informacija o rezultatima ovog javnog poziva.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je, u okviru svog programa „Podrška programima razvijanja funkcionalnih znanja i vještina djece predškolskog uzrasta i učenika osnovnih i srednjih škola“, podržalo opremanje kabineta u školama savremenim učilima i pomagalima.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković razgovarala je sredinom juna 2023. godine s predstavnicima Udruženja Romski informativni centar Kali Sara o problemima obrazovanja djece romske populacije. Na ovom sastanku, ministrica Duraković podsjetila je na aktuelne podrške studentima romske populacije, te projekt koji je posvećen ženama i djevojčicama romske populacije, u okviru kojeg se nastoji ekonomski osnažiti ta populacija uz adekvatnu sistemsku podršku.

U okviru svojih nadležnosti, Ministarstvo će podržati Udruženje Kali Sara, svjesni diskriminacije romske i drugih populacija. Imajući u vidu sve činjenice, trebamo više govoriti o zakonskim rješenjima, u okviru kojih će se konkretni problemi manjina u BiH rješavati kroz institucije. Spremni smo biti podrška svim učenicima i studentima romske populacije, a nakon što oformimo Koordinaciju ministara na nivou FBiH planiramo raditi i na okviru koji će biti jedinstven za cijelo područje FBiH, pogotovu kada govorimo o obrazovanju djece romske populacije.

Jasna Duraković, 13.6.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!