Započeto

Jednake mogućnosti za obrazovanje

Partije: SDP BiH | Oblasti: Obrazovanje

Osigurat ćemo jednake mogućnosti za obrazovanje sve djece, uključujući djecu s poteškoćama u razvoju i djecu iz marginaliziranih grupa.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Krajem maja 2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke raspisalo je Javni poziv za (su)finansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2023. godinu, koji je bio otvoren do 2.6.2023. godine. Javnim pozivom obuhvaćena je podrška projektima poboljšanja inkluzivnosti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u iznosu od 220.000 KM. Rezultati javnog poziva dostupni su na ovom linku.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je, u okviru svog programa „Podrška programima razvijanja funkcionalnih znanja i vještina djece predškolskog uzrasta i učenika osnovnih i srednjih škola“, podržalo opremanje kabineta u školama savremenim učilima i pomagalima.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković razgovarala je sredinom juna 2023. godine s predstavnicima Udruženja Romski informativni centar Kali Sara o problemima obrazovanja djece romske populacije. Na ovom sastanku, ministrica Duraković podsjetila je na aktuelne podrške studentima romske populacije, te projekt koji je posvećen ženama i djevojčicama romske populacije, u okviru kojeg se nastoji ekonomski osnažiti ta populacija uz adekvatnu sistemsku podršku.

Početkom novembra 2023. godine, potpisan je ugovor o stvaranju neophodnih uslova u svrhu uključivanja djece i mladih u redovne ili prilagođene obrazovne programe pri odgojno-obrazovnim ustanovama između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ustanove za socijalno zbrinjavanje, zdravstvenu njegu, odgoj i obrazovanje Pazarić.

Ugovorom, koji su potpisali federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković i direktor ove ustanove Samir Suljagić, osigurano je 200.000 hiljada KM za aktivnosti inkluzivnog obrazovanja i usavršavanja s ciljem direktnog unapređenja kvalitete života i usluga koja se pružaju štićenicima Ustanove Pazarić.

Sredinom decembra 2023. godine, Vlada FBiH donijela je Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola u FBiH od 1. do 5. razreda utvrđenih federalnim budžetom.

Sredinom oktobra 2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti raspisalo je Javni poziv za finasiranje/sufinansiranje programa i projekata iz oblasti proširenog studentskog standarda, koji će finansirati/sufinansirati iz Budžeta/Proračuna FBiH za 2023.godinu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!