Započeto

Jedinstveni elektronski sistem naplate karata u javnom prevozu

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Digitalizacija – jedinstveni elektronski sistem naplate karata u svim operaterima javnog prevoza u Kantonu Sarajevo.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Početkom jula 2023. godine, a na osnovu prethodne Odluke Vlade Kantona Sarajevo potpisan je Sporazum o utvrđivanju stvarne cijene koštanja komunalne usluge javnog linijskog prevoza putnika na području Kantona Sarajevo između prevoznika. Sporazum su potpisali ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i direktori GRAS-a i Centrotransa Senad Mujagić i Safudin Čengić. Tom prilikom dogovoreno je da od 5. jula, i radnički kuponi važe kod oba prevoznika.

Kako je tom prilikom rekao ministar Šteta radnici su još jedna kategorija čiji će kuponi važiti kod oba prevoznika te je dodao da trenutno postoji 75 hiljada korisnika mjesečnih kupona, od čega je za njih 55 hiljada (đake, studente, penzionere sa minimalnom penzijom), obezbijeđen besplatan javni prevoz. Studenti i đaci besplatan javni prevoz mogu ostvariti od 1. maja 2023. godine.

Pored radničkih, i mjesečni kuponi boračke populacije, RVI i šehidskih porodica će važiti kod oba prevoznika. Sporazumom je predviđeno da cijena pojedinačne karte od 5. jula iznosi 1,80 KM, a cijena karte na komercijalnim linijama 2,30 KM.

Inače prve elektronske karte za javni prevoz podijeljene su sredinom 2022. godine.

Napomena 21.3.2024. godine: Izvršena je ispravka ocjene obećanja iz “U progresu” u “Započeto” s obzirom da se radilo o tehničkoj greški.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!