Započeto

Jačanje imovinske nezavisnosti osoba u stanju socijalne potrebe

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za apliciranje na međunarodne projekte koji će pomoći ovoj populaciji u jačanju imovinske nezavisnosti.

Izvor: Hasan Tanović program

Početkom juna 2023. godine načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktor Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE Jasmin Bešić potpisali su Ugovor o formiranju zajedničkog Fonda podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa u razvoju biznisa u iznosu od 60.000 KM. Nekoliko mjeseci kasnije, tačnije 23.11.2023. godine na stranici Općine Novo Sarajevo objavljena je informacija u vezi Javnog poziva za finansiranje biznisa marginaliziranih grupa žena i pripadnika drugih marginaliziranih grupa. Kako se navodi, cilj Javnog poziva je smanjenje nezaposlenosti kroz stimulisanje samozapošljavanja, tj. pokretanje vlastitog biznisa, a podršku mogu dobiti pripadnici marginaliziranih grupa žena, kao i pripadnici drugih marginaliziranih grupa i to: žrtava nasilja, samohranih roditelja, nezaposlenih mladih do 35 godina starosti, dugoročno nezaposlenih (ne uzimajući u obzir godine starosti), osoba s invaliditetom ili s djetetom s invaliditetom, osoba koje su na neki drugi način marginalizirane. Sredstva koja aplikanti mogu dobiti za pokretanje biznisa kroz ovaj Javni poziv iznose 10.000 do 12.000 KM po biznisu.

Pored realizacije projekta navedenih projekata, tokom aktuelnog mandata načelnika Tanovića Istinomjer je registrovao i druge aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Općina Novo Sarajevo zajedno sa još 12 lokalnih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine, krajem septembra 2021. godine pristupila je projektu Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD 2.U naredne četiri godine,  Općina Novo  Sarajevo dobit će stručnu podršku u segmentu dobre uprave uključujući jačanje partnerstva s organizacijama civilnog društva i u aktivnostima u promovisanju uloge mladih u zajednici kroz primjenu modela transparentnog projektnog finansiranja OCD-a iz budžeta Općine.

Općina Novo Sarajevo u 2022. godini, u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji finansira Evropska unija, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini, zajedno sa partnerima realizuje sljedeći projekt:

– Projekat „Gledaj svoja posla“ koji ima za cilj je kreirati održiv sistem podrške povećanju zapošljivosti baziran na potrebama tržišta rada, te razviti efikasan sistem podrške poduzetništvu. Projektom se nastoje poboljšati uvjeti za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih osoba s područja ove dvije Općine (dvije specifične skupine: nezaposleni mladi i nezaposlene žene).U okviru projekta EU4BusinessRecovery koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a zajednički realizuju Međunarodna organizacija rada (MOR), Društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Općina Novo Sarajevo, zajedno s partnerima realizuje i:

– Projekat „Leader  “ kojim se nastoji unaprijediti nivo poduzetničkog angažmana, sa posebnim fokusom na visoko profitne biznise uoblastima ICT i kreativnih industrija. Projekat se realizuje u okviru programa EU4BusinessRecovery koji podržava Bosnu i Hercegovinu u ublažavanju negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom COVID-19. Projekat pomaže MMSP, poljoprivredno-prehrambene i turističke  djelatnike da nastave svoje poslovanje i sačuvaju radna mjesta; podržava poduzetnike, mlade i druge ugrožene grupe da osnuju vlastiti biznis.

Općina je nastavila implementaciju projekata iz 2021. godine:

– U okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020,  Općina Novo Sarajevo sa projektnim partnerima Općinom Ilijaš i Krovnom organizacijom mladih Srbije, implementira projekat: Podrška uspostavljanju i unapređenju mehanizama za podršku samozapošljavanju kroz saradnju inovativnih lokalnih zajednica i novih preduzeća u prekograničnom području (SYSTEM), koji je sufinansiran bespovratnim sredstvima Europske unije. U implementaciji je i Projekat za unapređenje efikasnosti lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini (PIPLS) koji provodi UNDP BiH uz podršku vlade Kraljevine Švedske koji obuhvata unapređenje strateškog upravljanja javnom imovinom, optimiziranju javne potrošnje i poboljšanja ulaganja u kapitalne investicije i usluge te konkretne intervencije u poboljšanje javnih usluga u Općini.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!