Neispunjeno

Izmještanje Toplane

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Pale, RS i Elektrodistribucija, Izmještanje Toplane i izgradnju energane za proizvodnju toplotne i električne energije. To je program za budući turistički ekološki centar RS.

Izvor: Pale, 19.09.2018.

Kako su izvjestili mediji, Potpisom ugovora o prvoj fazi izgradnje toplovoda, 23. septembra je u Palama započela realizacija projekta izmještanja zastarjele toplane iz centra, i izgradnje savremene na periferiju Pala.

Toplovod gradi konzorcijum „Grijanje-invest Pale i banjalučka “Termo-tehnika”, a rok za izvođenje radova na izgradnji 1.200 metara toplovoda je 90 dana od uvođenja u posao. Radove, vrijedne 788.000 maraka, finansira opština. Javni postupak za odabir izvođača proveden je u augustu 2020. godine.

U oktobru 2020. godine načelnik Općine Pale, Boško Jugović izjavio je da je za izgradnju toplane po ekološkim standardima potrebno između pet i sedam miliona KM.

Nama je potrebno od pet do sedam miliona KM i vidjećemo šta mi možemo obezbijediti kada je u pitanju projektna dokumentacija, aplikacija, šta se nudi.

Boško Jugović, 2.10.2020

Prema pisanju medija  u oktobru 2021. godine, Jugović je izjavio da će idejni plan projekta vezan za izmještanje biti gotov do zime iste godine.

On je pojasnio tada da bi druga faza nastavka izgradnje toplovoda trebala da košta 900.000 KM. Nakon sjednice Skupštine opštine Pale, održane u srijedu, 1. decembra 2021. godine, Jugović je novinarima rekao da je donesena odluka o načinu finansiranja nastavka izgradnje toplovoda za izmještanje gradske toplane iz gradskog jezgra Pala.

To finansiranje se razdvaja na dvije godine, ovu i sljedeću, gdje će ukupno biti izdvojeno 1.100.000 KM, od čega 600.000 KM ove godine, a 500.000 KM naredne godine.

Boško Jugović 1.12.2021.

Nastavak druge faze izgradnje toplovoda za potrebe izmještanja gradske toplane van centra Pala, a za šta će prema Nacrtu plana budžeta za 2022. godinu biti izdvojeno 500.000 KM, trebalo bi da počne na proljeće naredne godine.

Direktor firme “Grijanjeinvest” d.o.o. izvođača radova Ljubiša Tanić u telefonskom razgovoru potvrdio je Žurnalu da toplana nema idejno rješenje, ali da toplovod ima i da oni uredno rade na izgradnji druge faze toplovoda te dodao da je postojeća lokacija do koje vode cijevi izabrana na osnovu studija izvodljivosti koje je radila austrijska firma jos 2011. godine.

U regulacionom planu Opštine Pale ne postoji lokacija za planirane radove. Pomenuta lokacija je prema regulacionom planu namijenjena za stambeno-poslovni objekat.

Ljubiša Tošić, 27.2.2022.

Odbornici Skupštine opštine Pale u aprilu 2022. godine jednoglasno su usvojili zaključke koji se odnose na projekat nastavka izgradnje toplovoda za potrebe izmještanja postojeće Gradske toplane iz centra Pala. 

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je sjednica bila važna i konstruktivna, uz stručno objašnjenje projektanata koji su radili određena rješenja za toplanu, izvođače radova, te pohvalio odbornike jer su jednoglasno izglasali tri zaključka koja su usmjerena ka nastavku izgradnje, odnosno izmještanja Toplane iz centra Pala.

U saopštenju za javnost načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je krajem jula 2022. godine da je ažurirana studija razvoja daljinskog grijanja za period 2020-2030. godine, što je korak dalje ka izmještanju Toplane, izgradnji toplovoda i definitivnom rješavanju pitanja daljinskog grijanja u ovoj lokalnoj zajednici. 

Jugović je zahvalio konzorcijumu izvođača radova koji je uložio maksimalan napor da dođe do rješenja, navodeći da su dobili smjernice, nakon čega će uslijediti revizija projekta Toplane da bi u toku zime, najkasnije do proljeća imali taj dokument i da bi počela izgradnja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!