Djelimično ispunjeno

Izmjene Zakona o javnim nabavkama

Partije: DF | Oblasti: Državno uređenje

Najveći broj nepravilnosti i prevara vezano je uz postupke javne nabave, stoga je razvoj sistema javnih nabavki važan u borbi protiv korupcije te izgradnji otvorene i etične javne uprave. Upozorenja iz izvještaja o napretku BiH u prvi plan stavljaju korupciju u oblasti javnih nabavki. Sistem se ocjenjuje kao neučinkovit i netransparentan. Poboljšat ćemo postojeći zakonodavni okvir sistema javnih nabavki s EU direktivama iz 2014. godine i iskustvima stečenim u prethodnim godinama. Uz izmjene Zakona o javnim nabavkama izmijenit ćemo i uskladiti Zakon o javno-privatnom partnerstvu i Zakon o koncesijama.

Izvor: Pobjednička BiH - Izborni program 2018

Početkom decembra 2020. godine saopćeno je da je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama krenuo ka usvajanju.

Nakon sjednice Odbora Agencije za javne nabavke BIH 07.12.2020. godine, Agencija za javne nabavke je danas pristupila dostavljanju teksta i pripadajućih materijala vezanih za Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama prema Vijeću ministara BIH na dalje postupanje i proceduru. Radi se o tekstu Nacrta koji je pripremljen od strane Radne grupe za izradu Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koja je osnovana Odlukom Vijeća ministara BIH o osnivanju Radne grupe za izradu Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, objavljenom u Službenom glasniku BiH broj: 83/17 od 17.11.2017. godine. Generalno promatrano, predmetnim Nacrtom se uvode antikorupcijske odredbe, organizacijske novine u sistemu javnih nabavki BiH, daje legislativni okvir za daljnji razvoj elektronskih javnih nabavki, uvodi dodatna transparentnost javnih nabavki, reformira sistem javnih nabavki u BiH, te stvaraju pretpostavke za potpuno usklađivanje sa legislativom EU u skoroj budućnosti.

Saopćenje, Agencija za javne nabavke BiH, 9.12.2020.

Na 18. sjednici Predstavničkog doma PSBiH održanoj 30. marta 2021. godine na dnevnom redu se, između ostalog, našao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, te je isti usvojen u svom prvom čitanju. Zakon je u ovom domu u konačnici usvojen 15.6.2021. godine.

U Domu naroda PSBiH, Prijedlog zakona usvojen je u prvom čitanju 1.7.2021. godine, dok je Prijedlog zakona u drugom čitanju usvojen 15.6.2022. godine.

Krajem juna 2022. godine imenovana su tri člana Zajedničke komisije Predstavničkog doma za usaglašavanje identičnog teksta Prijedlog zakona, a Izvještaj Zajedničke komisije Predstavničkog doma usvojen je 27.7.2022. godine.

Polovinom juna 2022. godine imenovana su i tri člana Zajedničke komisije Doma naroda za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona, te se još uvijek čeka na usvajanje izvještaja ove Zajedničke komisije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!