Nije započeto

Izmjena Ustava FBiH

Partije: SDP BiH | Oblasti: Državno uređenje

Izmijenit ćemo Ustav FBiH sa ciljem racionalizacije Federacije.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt 27.4.2023. godine propisao je odluku za izmjene Ustava entiteta Federacija BiH kao privremenu mjeru za formiranje vlasti kojom se Predstavničkom domu Federacije omogućava da glasa o prijedlogu Vlade koji je podnijela predsjednica Federacije Lidija Bradara, uz saglasnost jednog potpredsjednika i mandatara Vlade. 

Prema nametnutim izmjenama Ustava Federacije BiH od strane Schmidta, nije potrebno da oba potpredsjednika daju saglasnost, već samo jedan, i takav prijedlog o imenovanju se dostavlja Predstavničkom domu gdje je za potvrđivanje potrebna prosta većina. Pored toga, kao inovativno rješenje uspostavljeno je da o imenovanju glasa i Dom naroda Parlamenta Federacije FBiH, što do sad nije bila praksa, te na osnovu toga Vlada će biti potvrđena ako u Domu naroda protiv ne glasaju tri petine (14) ili više delegata u jednom ili više klubova zastupnika konstitutivnih naroda (svaki klub ima 23 delegata). 

Obzirom na to da Vlada Federacije BiH nije pronašla i usvojila rješenje za neometano imenovanje Vlade FBiH, 1. maja 2024. godine navedene izmjene Ustava Federacije BiH stupile su na snagu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!