Nije započeto

Izgradnje toplane u Opštini Pale

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Govoreći o projektima u opštini Pale koje će podržati Republika Srpska, Milorad Dodik najavio je, 23.9.2023. godine između ostalog, i izgradnju toplane u ovoj opštini: “Biramo izgradnju Republike Srpske, izgradnju Opštine Pale, izgradnju gondole koja će povezati Opštinu Pale sa Jahorinom, toplane, zgrade Fakulteta fizičke kulture i sporta, muzeja, zgrade Policijske uprave. To su projekti vrijedni 150 miliona maraka.”

Izvor: SNSD/Facebook, 23.9.2023.

U februaru 2023. godine saopćeno je da je načelnik Opštine Pale Boško Jugović naveo da je donesena odluka o davanju prethodne saglasnosti za izdavanje garancije Opštine Pale za kreditno zaduženje paljanskoj “Gradskoj toplani” kod Evropske investicone banke za obnovu i razvoj za izmještanje Toplane, u iznosu do devet miliona eura. Nije moguće pronaći da li je Vlada RS tokom prvih 100 dana mandata provodila aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

Vijeće ministara BiH je na 26. redovnoj sjednici, održanoj 18.10.2023. godine, u drugom krugu glasanja usvojilo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekt Modernizacije sistema centralnog grijanja u općini Pale) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Cilj projekta je premještanje postojeće gradske i izgradnja nove toplane na novoj lokaciji, radi modernizacije sistema centralnog grijanja nа Palama, navodi se u saopštenju VM BiH. 

“Prvu i drugu fazu izgradnje toplovoda između planirane lokacije buduće i postojeće toplane finansirala je općina Pale svojim budžetskim sredstvima, čime je otvoren put za projekt modernizacije sistema centralnog grijanja. Do sada je uloženo više od dva miliona KM  i stvoreni su uvjeti za hitnu implementaciju čitavog projekta u korist stanovnika Pala.” 

Vijeće ministara BiH, 18.10.2023. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!