Započeto

Izgradnja zaoblizanice kod Doboja

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Tokom predizbornog skupa SNSD-a u Doboju, Milorad Dodik najavio je 3.9.2022. godine izgradnju zaobilaznice kod Doboja: “Danas je postalo normalno da je došao autoput u ovaj grad. Ponosan sam na ovih šest kilometra novih i za dvije ili godinu i po dana zaobilaznicu koja će se graditi tamo prema graničnoj liniji prema Federaciji.”

Izvor: Milorad Dodik, Predizborna tribina SNSD-a, Doboj, 3.9.2022.

U mandatu 2018-2022, tačnije 2021. godine u naselju Rudanka kod Doboja ozvaničen je početak radova na drugoj dionici auto-puta na Koridoru 5C na teritoriji Republike Srpske. Početkom 2022. godine saopćeno je da radovi napreduju planiranom dinamikom.

Početkom 2023. godine saopćeno je da je Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog ugovora o grantu (projekt Koridor Vc u RS-u; projekt obilaznica Doboj – poddionica: Rudanka – Putnikovo brdo) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz programa Europski zajednički fond za Zapadni Balkan, vrijedan 30,8 miliona eura.

Ovaj grant je odobrila Europska unija putem Investicijskog okvira za Zapadni Balkan, a grantom, koji je alociran na Republiku Srpsku, upravljat će Europska banka zа obnovu i razvoj. Svrha projekta je dа pomogne Bosni i Hercegovini, odnosno JP Autoputevi Republike Srpske kao projektnoj kompaniji u financiranju dijela Projekta izgradnje dionice autoceste na Koridoru Vc оd približno 5,2 km, i to оd mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo 2.

Vijeće ministara BiH, 9.2.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!