Započeto

Izgradnja tvornice peleta

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Izgradnja tvornice peleta sa kogeneracijskim postrojenjem za proizvodnju električne energije.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Ministarstvo privrede KS je u 2022. godini, u prethodnom mandatu, započelo aktivnosti na osnivanju prvog javnog pogona za proizvodnju peleta i javnog preduzeća za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije. Ukupna vrijednost ove investicije procijenjena je na 8.457.000 KM


U aprilu 2023. godine ministar privrede KS Zlatko Mijatović održao je sastanak sa direktorom KJP “Sarajevo-šume” gdje je istaknuta važnost izgradnje pogona za proizvodnju peleta i zaključeno da je potreban nastavak tehnološke modernizacije i potpuno kadrovsko kapacitiranje kako bi se realizovali planirani ciljevi. 

U decembru 2023. godine iz Ministarstva privrede KS istakli su kako je od dolaska Mijatovića urađena pravna analiza implementacije projekta peletara. Dodali su da su ih iz KJP “Sarajevo-šume” informisali da su završeni direktni pregovori, tj. da je locirana građevinska cjelina koja bi odgovarala idejnom rješenju za projekat.

U februaru 2024. godine raspisan je tender za nabavku usluga izrade dopune Studija o opravdanosti izgradnje peletare na području Kantona Sarajevo, a u Budžetu KS za 2024. godinu nisu planirana sredstva za ovu namjenu. 

U martu 2024. godine izgradnja još nije započela, a posljednja javno dostupna informacija je da je raspisan tender za nabavku usluga izrade dopune Studija o opravdanosti izgradnje peletare.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!