Započeto

Izgradnja tvornice peleta

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Ekonomija

Izgradnja tvornice peleta sa kogeneracijskim postrojenjem za proizvodnju električne energije.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Ministarstvo privrede KS je u 2023. godini započelo aktivnosti na osnivanju prvog javnog pogona za proizvodnju peleta i javnog preduzeća za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije. 

Izvor: Freepik

Istinomjer je u decembru 2022. godine pisao o obećanju ministra privrede Adnana Delića o osnivanju fabrike za proizvodnju peleta. Ministar Delić tada je izjavio da će Ministarstvo privrede do kraja 2022. godine imati u planu osnivanje fabrike za proizvodnju peleta. U aprilu iste godine Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o usvajanju Studije opravdanosti izgradnje peletare na području KS te je ministar Delić i tada ponovio da će ova fabrika biti otvorena do kraja 2022. godine. Iako je prvobitno obećano da će tvornica peleta biti otvorena do kraja 2022. godine, to se nije desilo, te je Istinomjer obećanje ocijenio kao neispunjeno.

Ukupna vrijednost ove investicije procijenjena je na 8.457.000 KM. Tokom novembra 2022. godine objavljen je konkurs za dostavljanje ponuda građevinskog zemljišta na kojem će se graditi postrojenje za proizvodnju peleta, koji je kasnije poništen odlukom KJP “Sarajevo-šume”. 

U dokumentu “Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2023–2026” navodi se da je Ministarstvo privrede započelo aktivnosti na osnivanju prvog javnog pogona za proizvodnju peleta i javnog preduzeća za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije te da će ovaj projekat biti prioritet. 

Ministar privrede KS Zlatko Mijatović, zajedno sa saradnicima, 14.4.2023. godine posjetio je sjedište KJP “Sarajevo-šume”, gdje je održan radni sastanak s direktorom Samirom Omerovićem i rukovodstvom ovog preduzeća.  

Tokom sastanaka istaknuta je važnost izgradnje pogona za proizvodnju peleta, a ministar Mijatović iznio je svoja očekivanja u pogledu povećanja efikasnosti i ažurnosti procesa provedbe ovog projekta i tom prilikom obećao svaki oblik pomoći od Ministarstva. Zaključeno je da je potreban nastavak tehnološke modernizacije i potpuno kadrovsko kapacitiranje kako bi se realizovali planirani ciljevi. Sredstva za izgradnju peletare planirana su u budžetu KS.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!