Započeto

Izgradnja Trga Alije Izetbegovića

Opštine: Zenica

Izgradnja Trga Alije Izetbegovića

Izvor: Fuad Kasumović, Facebook, 10. 11. 2020.

Na devetoj sjednici Gradskog vijeća Zenica, održanoj krajem aprila 2021. godine, vijećnicima je predstavljena Analiza opravdanosti izgradnje, upravljanja i korištenja podzemnih garaža na području Grada Zenica. Predviđena je izgradnja podzemnih garaža na lokacijama Trg Bosne i Hercegovine, Trg Alije Izetbegovića i u naselju Mokušnice. Prema procjenama, vrijednost investicije je cca 35 miliona konvertibilnih maraka. Iz Gradske uprave su saopćili da će se Izgradnjom garaža značajno povećati broj parkirnih i garažnih prostora u gradu Zenica, ali i pokrenuti procedure uređenja važnih lokaliteta bez narušavanja urbanog i prostornog ambijenta u dijelovima grada gdje je planirana njihova izgradnja. Vijećnici su podržali Odluku o opredijeljenosti dodjele/osnivanja prava građenja radi realizacije projekata izgradnje, upravljanja i korištenja podzemnih garaža na području Grada Zenica.

Stacionarni saobraćaj, kao i mnoge druge oblasti u našem gradu moramo sistemski urediti. Osim izgradnje garaža, uredit ćemo Trg Bosne i Hercegovine i Trg Alije Izetbegovića. Pozivam građane i privrednike da svojim prijedlozima, primjedbama i sugestijama uzmu učešće u realizacji projekta izgradnje podzemnih garaža u Zenici.

Fuad Kasumović, 30.4.2021.

Kako se navodi u saopćenju Gradske uprave Grada Zenica od 23.2.2022. godine, Gradsko vijeće podržalo je izgradnju Centralne gradske podzemne garaže na Trgu Alije Izetbegovića.

Gradsko vijeće usvojilo je Prijedlog Odluke o proglašenju javnog interesa i raspisivanju javnog natječaja za osnivanje prava građenja radi izgradnje Centralne gradske podzemne (CPG) garaže na Trgu Alije Izetbegovića.

Razlozi za donošenje Odluke proizilaze iz Analize opravdanosti izgradnje, upravljanja i korištenja podzemnih garaža na području grada Zenica, koju je Gradsko vijeće razmatralo na sjednici održanoj 29. aprila 2021. godine i povodom koje je usvojilo Odluku o opredijeljenosti dodjele/osnivanja prava građenja radi realizacije projekata izgradnje, upravljanja i korištenja podzemnih garaža na području grada Zenica. Projekat izgradnje, upravljanja i korištenja podzemne garaže na Trgu Alije Izetbegovića će biti realizovan osnivanjem prava građenja, a nakon provedenog javnog natječaja i izbora investitora.

Saopćenje Gradske uprave Zenica, 23.2.2022.

O eventualnim aktivnostima na ispunjenju ovog obećanja u 2023. godini nismo mogli naći informacije, a na Istinomjerov upit o tome da li je u 2023. godini bilo aktivnosti na njegovoj realizaciji, iz gradske uprave Zenice nije odgovoreno. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!