Započeto

Izgradnja tehnološkog parka na Šipu

Opštine: Centar Sarajevo

Izgradnja tehnološkog parka na Šipu – Doma za brojne domaće ITK kompanije.

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić, ministar privrede KS Zlatko Mijatović i direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov potpisali su 12.6.2023. sporazum o sufinansiranju projekta infrastrukturnog uređenja u poslovnoj zoni Šip.

Izvor: Općina Centar

Kako je saopćeno iz Općine Centar, potpisivanjem ovog sporazuma Ministarstvo privrede KS obavezalo se da realizaciju ovog projekta sufinansira u iznosu 1.270.000 KM, dok je Općina Centar za ovu namjeru osigurala 3,5 miliona KM.

Iz Općine su dodali i da će Općina pribaviti sva potrebna odobrenja i saglasnosti za izvođenje radova te riješiti sve imovinsko-pravne odnose. Također, prema odredbama sporazuma, Općina će u saradnji sa Zavodom za izgradnju provesti proceduru i izvršiti izbor najpovoljnijeg izvođača radova i zaključiti ugovor s odabranim izvođačem.

U januaru 2023. godine iz Općine je saopćeno da je u Budžetu općine za tu godinu za projekat infrastrukturnog uređenja poslovne zone Šip – Inovacijsko – tehnološki park Šip planirano 2.590.000 KM.

U aprilu 2022. godine iz Općine je saopćeno da su izdate potrebne dozvole za početak izgradnje pristupne saobraćajnice do planiranog IT parka na Šipu.

Tom prilikom načelnik Mandić je ustvrdio da je Općina Centar Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, kao nosiocu realizacije ovog projekta, uplatila 1.003.000 KM, dok je kao sufinansijer isti iznos obezbijedilo Ministarstvo privrede KS.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!