Započeto

Izgradnja tehnološkog parka na Šipu

Opštine: Centar Sarajevo

Izgradnja tehnološkog parka na Šipu – Doma za brojne domaće ITK kompanije;

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata, zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Na 1. vanrednoj sjednici Općinskog vijeća, održanoj 9.2.2021. godine, usvojen je prijedlog odluke o davanju saglasnosti na zamjenu nekretnina – građevinskih parcela između „Infobip BH“ d.o.o. Sarajevo i Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe.

Ovo je važno za razvoj općine Centar s obzirom da tretira izgradnju objekata u prvom IT parku u Kantonu Sarajevo.

Saopćenje Općine Centar, 10.2.2021.

Iz Općine su dodali da se se ovom odlukom Općinskog vijeća stekli uslovi da navedena kompanija i realizuje projekat izgradnje modernog IT kompleksa na području općine Centar. 


U aprilu 2022. godine, iz Općine je saopćeno da je Općina Centar izdala potrebne dozvole za početak izgradnje pristupne saobraćajnice do planiranog IT parka na Šipu.

Stručne službe Općine Centar su, nakon što je urađena kompletna projektna dokumentacija, izdale sva potrebna odobrenja za početak realizacije prve faze ovog projekta, a očekujemo uskoro i početak radova. Općina Centar je Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, kao nosiocu realizacije ovog projekta, uplatila iznos od 1.003.000 KM, dok je kao sufinansijer isti iznos obezbijedilo Ministarstvo privrede KS. Do sada smo izuzetno zadovolji saradnjom sa Ministarstvom privrede KS kao i ostalim kantonalnim ministarstvima, ali nažalost svi se suočavamo sa problemima zbog poskupljenja materijala na tržištu, ali se nadam da ćemo to uspjeti zajedničkim snagama prevazići.

Srđan Mandić, 20.4.2022. 

Iz Općine Centar su istakli da je prema Regulacionom planu „Poslovna zona Šip“ prema budućem IT parku planirano uraditi i kompletnu komunalnu infrastrukturu, vodovod i kanalizaciju, gasne instalacije, elektroinstalacije te telekomunikacije.

Dužina dionice za prvu fazu izgradnje pristupne saobraćajnice iznosi oko 450 metara. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je u fazi pripreme tenderske dokumentacije za pokretanje javne nabavke za odabir izvođača radova. Nastavljene su aktivnosti za dobijanje neophodnih odobrenja i saglasnosti za drugu dionicu pristupne saobraćajnice, dužine 400 metara. U ovoj fazi projekta uključena je i Općina Vogošća, jer se dio saobraćajnice nalazi na području koji administrativno pripada ovoj općini.

Saopćenje Općine Centar, 20.4.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!