Djelimično ispunjeno

Izgradnja sportske infrastrukture

Opštine: Centar Sarajevo

Raditi na izgradnji sportske infrastrukture kroz sanaciju i adaptaciju postojećih i izgradnju novih sportskih objekata, dječijih igrališta, terena za male sportove, sportske dvorane, te gradskog stadiona Koševo.

Obrazloženje

U prvoj godini mandata načelnika općine zabilježene su određene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Izvor: Projekti i programski ciljevi Nedžada Ajnadžića

aprilu 2017. godine, načelnik Općine Centar, Nedžad Ajandžić, najavio je početak projekta “Jesi li za basket” kojeg je Općina Centar počela sprovoditi u saradnji sa istoimenim Udruženjem. Cilj ovog projekta jeste obnova vanjskih košarkaških terena na području Općine, sa namjerom da se time podstaknu mladi ljudi da svoje vrijeme provode na igralištima.

“Volio bih da što više slobodnog vremena provodimo na sportskim terenima, stoga podržavamo ovakve projekte koji unapređuju vrijednost sporta i mladosti. Općina Centar zajedno sa Općinskim vijećem namjerava ovaj projekat nastaviti sufinansirati i narednih godina i želja nam je da osim trajanja tokom Dana Općine Centar, ovaj projekat traje tokom cijele godine. Donijeli smo odluku da za najmlađu populaciju općine Centar započinjemo sa implementacijom projekta izgradnje i obnove 11 igrališta „Ciciban“, te smo također započeli sa izradom projekta obnove dva igrališta za basket, na Ciglanama i u dvorištu Osnove škole „Isak Samokovlija.”

Nedžad Ajandžić, 20.04.2017.

Prva faza ovog projekta bila je takozvana “promotivna košarkaška lopta” koja je obišla 11 osnovnih škola u Općini Centar. Ova akcija rezultirala je i humanitarno-revijalnom košarkaškom utakmicom u dvorani KSC Skenderija 9. maja 2019. godine, a tada je rečeno i da su se na humanitarnoj večeri održanoj noć prije, sakupljale donacije za sufinanciranje projekta obnove sportskih igrališta.

“Održana je i donatorska večera na kojoj je veliki broj istinskih ljubitelja ovog sporta i naših prijatelja dalo doprinos za obnovu sportskih igrališta na području općine Centar.”

Nedžad Ajandžić, 10.05.2017.

Prvo obnovljeno košarkaško igralište je otvoreno 08. jula 2017. godine u krugu OŠ “Isak Samokovlija”, a 14. jula 2017. godine obnovljeno je i drugo igralište u naselju Ciglane u ulici Husrefa Redžića. Još jedan teren za basket otvoren je 24. jula 2017. godine u naselju Breka u ulici Jovana Bijelića.

Nakon toga obnovljen je i košarkaški teren Diječijeg doma “Bjelave” 24. augusta 2017. godine, nakon čega je saopćeno da su predsjednik Udruženja “Jesi li za basket” Zlatko Moratić i načelnik Općine Centar potpisali ugovor u iznosu od 20.000 KM za nastavak realizacije ovog projekta.

Općina centar u septembru 2017. godine je saopćila da su obnovljena još četiri igrališta – 06. septembra 2019. godine u ulici Ismeta Mujezinovića, te 07. septembra 2019. godine u ulici Himze Polovine u naselju Breka. Iduće otvoreno igralište jeste bilo u sklopu Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju 15. septembra 2017. godine, nakon čega je otvoreno igralište na Koševskom brdu u krugu OŠ “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” 28. septembra 2017. godine.

U ime Udruženja “Jesi li za basket”, Samir Avdić najavio je da u narednom periodu nastavljaju sa realizacijom projekta, te obnavljaju još tri terena:i u Nahorevu, Šipu i Soukbunaru.

Iduće opremljeno košarkaško igralište je otvoreno 12. oktobra 2017. godine u naselju Šip. U saopćenju Općine Centar se navodi da je izgradnju ove plohe izdvojeno gotovo 64.000 KM, obzirom da naselje Šip nije imalo sportsku plohu ovog tipa. Iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je saopćeno da je igralište “opremljeno sa dva koša i dva gola za mali nogomet. Oko igrališta je postavljena zaštitna ograda visoka 5,5 metara. Izgradnju ove plohe je uradilo građevinsko preduzeće „Grakop“, dok je za njeno opremanje sportskim rekvizitima bilo zaduženo KJKP „Park“, a Udruženje “Jesi li za basket?“ je uradilo označavanje na igralištu.”

U oktobru 2017. godine otvorena su dva igrališta: 17.10.2017. godine u Mjesnoj zajednici Soukbunar, te 18.10.2017. godine u naselju Nahorevo.

Posljednji obnovljeni vanjski teren za košarku je otvoren 03. oktobra 2019. godine na sportskom igralištu Metalac pored Prve gimnazije. U saopćenju Općine Centar rečeno je da je iz budžeta za 2019. godinu izdvojeno 10.000 KM za sanaciju ovog terena.

Osim toga Općina Centar je tokom protekle tri godine finansirala izgradnju 23. igrališta za djecu “Ciciban”, a posljednje od njih je otvoreno u naselju Bardakčije krajem oktobra 2019. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!