Izgradnja sportske dvorane uz školu “Umihana Čuvidina”

Opština:

Projekat izgradnje sportske dvorane uz školu “Umihana Čuvidina” u Boljakovom Potoku već smo izradili, a izdata je i urbanistička suglasnost. Ovim projektom planirana je izgradnja veoma moderne sportske dvorane olimpijskih dimenzija terena za rukomet, košarku i odbojku sa tribinama. Objekat bi trebao imati podzemnu garažu, fitness centar i ugostiteljske sadržaje. Također projektom je predviđeno da se u objektu sportske dvorane smjesti i obdanište, koje ovom naselju nedostaje.

Izvor: Izborni program SDA Novi Grad Sarajevo za Općinske izbore 2016. godine

Kratko obrazloženje

Izgradnja sportske dvorane uz osnovnu školu "Umihana Čuvidina" započela je tokom 2018. godine, a radovi teku planiranom dinamikom, te se očekuje da bi od školske 2020/2021. godine sportska dvorana mogla biti u funkciji.

Dugo obrazloženje

Budžetom Općine Novi Grad Sarajevo za 2017. godinu “planirana su i sredstva za izgradnju školskih i predškolskih objekata u iznosu od 1.480.000 KM”, a iz ove općine su istakli da će se “od tih sredstava finansirati izgradnja sportske dvorane i dodatnih učionica sa pratećim sadržajima u OŠ “Umihana Čuvidina” u Boljakovom Potoku”.

U novembru 2017. godine raspisan je tender za izvođača radova za izgradnju sportske dvorane i dogradnju škole “Umihana Čuvidina” u Boljakovom Potoku sa pratećim sadržajima, a za tu svrhu iz općinskog budžeta osigurana su 2,5 miliona KM. Tadašnji direktor O.Š. “Umihana Čuvidina”, Aziz Mulahmetović istakao je da je “sadašnja fiskulturna sala veličine dviju učionica, tako da polovina učenika nižih razreda sedmično ima po jedan čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja”.

Budžetom ove općine za 2018. godinu izdvojena su, između ostalog i sredstva početak izgradnje sportske sale i pratećih objekata uz školu “Umihana Čuvidina”. Početkom 2018. godine javnost je obaviještena da će radovi na izgradnji pomenute sportske dvorane započeti uskoro, a iz Općine su istakli da je “za izgradnju sportske dvorane izdata građevinska dozvola tako da radovi mogu početi vrlo brzo, a Općina je kroz budžet za 2017. i 2018. godinu obezbijedila 2,5 miliona KM, što će biti dovoljno za radove koji će se izvoditi u ovoj godini”.

Radi se o dvorani sportskih dimenzija sa tribinama koja će biti izgrađena uz školu. (…) Ovaj impresivni projekat podrazumijeva rušenje montažnog dijela školskog objekta, gdje se nalazi jedan broj učionica, tako da će nove učionice biti izgrađene u sklopu same dvorane. Također je planirano da se izgradi podzemna garaža sa oko 40 mjesta, obdanište koje ovom naselju nedostaje, kao i prostor za fitnes i ambulanta porodične medicine, koju će biti potrebno izgraditi obzirom da je planirano rušenje postojeće ambulante koja se nalazi na trasi kojom će ići IX transverzala.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić, 26.01.2018.

Dva mjeseca kasnije, u martu 2018. godine Općina Novi Grad Sarajevo i izabrani izvođač radova, firma Eko-Teh potpisali su prvi ugovor za izvođenje radova na izgradnji sportske dvorane sa pratećim sadržajima uz školu “Umihana Čuvidina” u Boljakovom Potoku.

U julu 2018. godine javnost je obavještena da radovi na izgradnji sportske dvorane teku planiranom dinamikom, a u decembru 2018. godine se radilo na betoniranju temeljne ploče sportske dvorane “u koju je ugrađeno 1.140 tona armature i bit će ugrađeno 1.300 kubika betona”. 

Budžetom za 2019. godinu Općina Novi Grad Sarajevo obezbjedila je dodatna sredstva za nastavak radova na izgradnji pomenute sprotske dvorane, a početkom 2019. godine iz Općine su istakli da “nakon izgradnje temeljne ploče sportske dvorane i dijela Osnovne škole “Umihana Čuvidina” radnici građevinske firme Eko-Teh rade konstrukciju objekta”.

Završena je i hidroizolacija zidova, a trenutno se rade oplate, horizontalna konstrukcija greda i armiranje ploče iznad garaže, kao i hidro i termo izolacija spoljnih zidova. Betoniranje prvog dijela ploče, ukoliko vremenski uvjeti budu povoljni trebalo bi se raditi već iduće sedmice, a preostali dio u narednim danima.

Tehnički direktor firme Eko-Teh, Mile Đurović, 21.02.2019.

Prilikom posjete gradilištu u oktobru 2019. godine, načelnik Efendić istakao je da je “plan da objekat bude u funkciji u školskoj 2020/2021 godini”.

Našu školu pohađa 920 učenika u 37 odjeljenja. Radimo u pomalo otežanim uslovima, ali smo sretni, i raduje nas činjenica, da ćemo uskoro imati ovako lijep prostor za nastavni proces i sportske aktivnosti. Ne samo da će djeca uživati, nego i kompletno naselje i svi sportski klubovi koji ovdje egzistiraju.

Direktorica škole “Umihana Čuvidina”, Amela Kazazić, 29.10.2019.

Šef gradilišta, Envera Tatlić istakao je da je “do sada završena konstruktivna faza, objekat je pokriven, a trenutno se rade završni zanatsko – građevinski radovi, malterisanje podloge, struja, grijanje, te su ovi zanatski radovi 60 posto kompletirani”, a “uporedo sa navedenim radovima u toku su i pripremni radovi za postavljanje fasade”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi