Neispunjeno

Izgradnja spomen obilježja za borce i policiju sa teritorije Općine Centar Sarajevo

Opštine: Centar Sarajevo

Spomen obilježje za borce i policiju sa teritorije Općine Centar Sarajevo.

Obrazloženje

Tokom mandata načelnika općine zabilježene su određene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Izvor: Projekti i programski ciljevi Nedžada Ajnadžića

U aprilu 2018. godine načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je održao sastanak sa predstavnicima Udruženja veterana Odreda policije „Bosna” u vezi početka izgradnje spomen obilježja poginulim pripadnicima ovog odreda u parku kod Druge gimnazije.

Međutim od gradnje spomenika u predloženom obliku se odustalo krajem 2018. godine, a načelnik Ajnadžić je u januaru 2019. godine javnosti uputio otvoreno pismo u kojem je između ostalog naveo:

“Imajući u vidu da je Gradsko vijeće Sarajeva donijelo odluku o lokaciji i izgledu spomen-obilježja, a da je šira javnost, kao i dio vijećnika Općinskog vijeća Centar izrazio nezadovoljstvo ponuđenim rješenjem na ovoj lokaciji Općinsko vijeće Centar je na 23. redovnoj sjednici, održanoj 26. aprila 2018. godine, razmatralo mogućnosti koje su ponuđene i usvojilo zaključke prema kojim pozivaju gradonačelnika i Gradsko vijeće, te Udruženje veterana odreda policije „Bosna“ da učestvuju u traženju najbržeg i racionalnog rješenja. Također, Općinsko vijeće nedvojbeno podržava očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92-’95, važnih događaja i ličnosti odbrambeno-oslobodilačkog rata, ali traži od Gradskog vijeća Sarajeva da u narednom periodu ovu vrstu odluka donosi u skladu sa Elaboratom koordinirajući sa stavom i mišljenjem službe, struke, izvršne i predstavničke vlasti Općine Centar.”

Nedžad Ajnadžić, 15.01.2019.

Međutim, do danas nije počela gradnja spomen obilježja za poginule pripadnike spomen obilježja poginulim pripadnicima ovog odreda u parku kod Druge gimnazije.

Kamen-temeljac za izgradnju spomen-obilježja “Lasta” u čast poginulim pripadnicima ovog Odreda, položen je krajem oktobra 2019. godine na lokaciji kod Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu gdje je nekada bilo sjedište te jedinice.

Osim toga, kako je navedeno, Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na inicijativu Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene “Lasta” za imenovanje “Spomen-parka Odred Lasta” na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, a Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je predloženu odluku o davanju imena parku.

U julu 2020. godine prezentovano je rješenje centralnog spomen obilježja “Ljiljan” koji bi trebao biti postavljen u parku Betanija. Gradnja ovog spomenika još uvijek nije počela.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!