Ispunjeno

Izgradnja skloništa za napuštene životinje

Opštine: Travnik

Riješiti problem pasa lutalica u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti domaćih životinja te izgraditi skloništa u skladu s evropskim standardima.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Zbrinjavanje napuštenih pasa s područja općine Travnik započelo je u prethodnom mandatu općinskih vlasti, kada je, nakon provedene javne rasprave, donijeta odluka da će azil biti izgrađen na području MZ Goleš. Krajem februara 2022. godine započela je izgradnja ovog objekta.

Foto: Općina Travnik

Javni uvid u dokumentaciju za izgradnju azila za smještaj napuštenih pasa, u postupku izdavanja okolišne dozvole, trajao je od 25.6.2021. do 7.7.2021. godine.

Iz Službe za zajedničke i komunalne poslove 25. oktobra 2021. godine saopćeno je da je, izdavanjem građevinske dozvole, Općina Travnik okončala pripreme za izgradnju skloništa za napuštene životinje sa svim pratećim objektima.

Kako je navedeno u saopćenju, finansijska sredstva osigurana su iz budžeta Vlade Federacije BiH, čime su stvoreni uslovi za raspisivanje i provođenje postupka javne nabavke za izbor izvođača radova na izgradnji.

Odgovarajući na pitanja građana/ki putem platforme Javna rasprava Lokal, načelnik Općine Travnik Kenan Dautović taksativno je pobrojao korake koji su završeni i koji će biti urađeni u narednom periodu.

1. Kupili zemljište za Sklonište uz saglasnost MZ Goleš, kojoj smo ispunili određene uvjete;
2. Dobili građevinsku dozvolu čiji proces zahtjeva dosta vremena i novca;
3. Osigurali smo novčana sredstva u vrijednosti od oko 160 000 KM za izgradnju Skloništa;
4. Po dobijanju upotrebne dozvole Sklonište će biti dato na upravljanje JKP Bašbunar uz prijem 2 radnika i veterinara koje će finansirati Općina

Kenan Dautović, 4.10.2021.

U budžetu Općine Travnik za 2021. godinu, pod stavkom “Implementacija zakona o zaštiti i dobrobiti životinja”, planirano je 60.000 KM.

Za istu stavku u budžetu Općine Travnik za 2022. godinu predviđeno je 20.000 KM, dok su planirane i stavke “izgradnja azila za napuštene životinje”, u iznosu od 150.000 KM, kao i “nabavka opreme za azil za napuštene životinje”, u iznosu od 40.000 KM.

Kako je načelnik Dautović u februaru 2022. godine potvrdio za portal Klix, nakon provedene procedure za izvođača radova izabrano je preduzeće GP “Tecta” d.o.o Travnik, koje je već uvedeno u posao izgradnje skloništa za napuštene životinje, a prema njegovim riječima, u budžetu su također osigurana sredstva i za JKP Bašbunar, pri kojem će biti ustanovljen higijenski servis s tri uposlenika, uključujući i jednog veterinara.

Sklonište za nezbrinute životinje s higijenskim servisom s radom je počelo 27. septembra 2022. godine, a kako je saopćeno iz Općine Travnik, izgrađeni objekat, sa svim potrebnim odobrenjima, kao i oprema propisana Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja i pratećim pravilnicima, predati su Javnom komunalnom preduzeću Bašbunar na korištenje i upravljanje, a prema odluci Općinskog vijeća Travnik.

Sklanjanje pasa lutalica sa ceste počinje u narednim danima uz nadzor veterinara Veterinarske stanice „Dr Vets 4 Pets „ d.o.o. Travnik koji su volonterskim angažmanom, cijelo vrijeme izgradnje, svojim stručnim savjetima pomagali Općini kako bi smo danas dobili ovakvo Sklonište. Pored svega navedenog, želimo posebno da naglasimo da je sačinjen i Registar vlasničkih pasa što nam omogućava praćenje kretanja pasa, kako vlasničkih tako i napuštenih.

Općina Travnik, 27.9.2022.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!