Započeto

Izgradnja puteva na Sokocu

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Na zvaničnoj Facebook stranici SNSD-a 17. septembra najavljena je izgradnja puteva na Sokocu.

“Sokolac će imati mnogo dobrobiti od izgradnje puteva koji su planirani ovdje. Sve aktivnosti su već dogovorene s kineskim partnerima. U ovom dijelu Srpske ima sve više privrednih aktivnosti i zato je neophodno ulagati u putnu infrastrukturu.”

Izvor: Facebook, SNSD, 17.9.2022.

Na Sokocu je tokom septembra 2022. godine ozvaničen početak rekonstrukcije raskrsnice na magistralnom putu na ulazu u taj grad, iz pravca Sarajeva. Rekonstrukcija je završena krajem novembra 2022. godine. Kako je iz preduzeća ”Putevi Republike Srpske” d.o.o. Banja Luka potvrđeno za Istinomjer u novembru 2023. godine radovi su završeni u februaru 2023. godine.

Preduzeće JP Putevi RS najavili su ranije rehabilitaciju magistralnog puta MI-115, koji se radi u dvije dionice – Han Pijesak-Sokolac-Podromanija i Vlasenica-Han Pijesak. Tada su kako je saopćeno raspisana i dva tendera za izvođače radova.

“Procijenjena vrednost radova na dionici Han Pijesak-Sokolac-Podromanija iznosi 9.127.681 KM bez PDV-a, odnosno oko 10,68 mil KM sa PDV-om, dok je vrijednost radova na dionici Vlasenica-Han Pijesak procijenjena na 5.786.683 KM bez PDV-a, odnosno 6,77 mil KM sa uračunatim PDV-om.”

U odgovoru na upit Istinomjera iz preduzeća Putevi RS su naveli da su radovi na prvoj dionici u dužini od 9,68 kilometara u završnoj fazi. Plan je da se radovi se nastave na proljeće 2024. godine. Ukupna dužina cijele ceste obuhvaćene ovim projektom je 27,4 kilometra i građevinski je podijeljena na četiri dionice. Dodali su i da se izvode i radovi rehabilitacije M19, dionica Vlasenica – Han Pijesak  u dužini oko 19,93km. Do sada su završeni radovi na 5 kilometara dionice, a vrijednost ove investicije iznosi 6.769.926,60 KM.

U odgovoru su naveli i da su završeni radovi rehabilitacije magistralnog puta na dionici Sokolac-Podromanija u dužini od 3,6 kilometara, a u toku je izrada idejnog projekta ”Izgradnja dodatne trake za spora vozila na magistralnom putu M19, dionica Podromanija –Sumbulovac, prevoj Romanija”, sa pratećim analizama.

Delegacije Istočnog Sarajeva i opštine Sokolac održale su prezentaciju potrebe izgradnje treće trake ceste preko Romanije predstavnicima kompanije Putevi Srpske. Kako je ranije saopćeno realizacija ovog projekta se očekuje u 2024. godini.

Krajem novembra 2023. godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je sa predstavnicima kineske kompanije Šandong o izgradnji brze ceste Bijeljina-Sokolac. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!