Ispunjeno

Izgradnja Palate pravde i prenamjena zgrada Okružnog i Osnovnog suda

Opštine: Trebinje

Izgradnjom Palate pravde ostaće na raspolaganju zgrada Osnovnog i Okružnog suda u Trebinju. Zgrada Okružnog suda može biti iskorištena za zgradu fakulteta ili za Ruski konzulat i sl., ako već odlazeća administracija nije našla kupca. Zgrada Osnovnog suda biće na raspolaganju stručnim odjeljenjima i radnim timovima, jer u postojećoj zgradi ne postoje uslovi za to.

Obrazloženje

Ispunjeno obećanja.

Izvor: Platforma za lokalne izbore 2016. godine

Gradonačelnik Mirko Ćurić, šef delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler, ministar pravde Srpske Anton Kasipović i predsjednik Okružnog suda Bojan Stević 11. septembra ove godine zvanično su u Trebinju otvorili novoizgrađenu “Palatu pravde” – objekat u kome će ubuduće raditi tri pravosudne institucije – Osnovni sud, Okružni sud i Okružno javno tužilaštvo Trebinje.

Gospodin Stević je ideju o rekonstrukciji zamijenio idejom o izgradnji, što je i prihvaćeno na naše veliko zadovoljstvo. Posebnu zahvalnost dugujem institucijama EU čiji je ovo samo jedan u nizu od projekata koji su realizovali u Trebinju. Vjerujem da podrška neće izostati ni po drugim važnim pitanjima poput izgradnje kanalizacione i vodovodne mreže i revitalizacije starog jezgra.

Mirko Ćurić, 11. septembar 2020.

Podsjećamo, sredinom aprila 2020. godine završeni su svi radovi na izgradnji Palate pravde u Trebinju.

Svi radovi su završeni, unesena je i većina namještaja, nešto postojećeg koji smo koristili u našim pravosudnim ustanovama i ranije, a ostatak je dokupljen, pa smo zaista i planirali zvanično preseljenje krajem mjeseca, ali nas je u svemu omela novonastala situacija vezana za virus korona.

Bojan Stević, predsjednik Okružnog suda Trebinje, 17. april 2020.

Nakon unosa namještaja uslijedilo je i informaciono-tehnološko i telekomunikacijsko umrežavanje, a novi objekat bi, kako je saopćeno, u velikoj mjeri trebao unaprijediti i rad sudova i tužilaštva, odnosno sveukupnog pravosuđa na ovom prostoru, jer će se sve odvijati na jednom mjestu, što ranije nije bio slučaj.

Izgradnju Palate pravde u Trebinju finansirala je Evropska unija, obezbijedivši više od milion i po evra iz IPA fondova. Uslove za realizaciju ovog projekta obezbijedili Ministarstvo pravde RS i grad Trebinje, te Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

Udio grada Trebinja je iznosio blizu milion maraka u infrastrukturnom i dokumentacionom dijelu poslova, te obezbjeđivanju zemljišta.

Izgradnju “Palate pravde” u Trebinju podržali su EU sa 3.100.000 KM, Ministarstvo pravde RS sa 1.500.000 KM i Grad Trebinja sa 970.000 KM, dok su izradu projektne dokumentacije podržale vlade kraljevina Norveške i Švedske sa oko 90.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!