U progresu

Izgradnja nove ulične rasvjete u padinskim dijelovima općine

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Izgradnja nove ulične rasvjete u padinskim dijelovima općine, u skladu sa godišnjim programom.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Polovinom februara 2024. godine načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisao je tri okvirna sporazuma i jedan ugovor o realizaciji projekata izgradnje i modernizacije javne rasvjete na širem području općine Novi Grad Sarajevo u vrijednosti od oko 730.000 KM, a koji će, pored ostalog, obuhvatiti i padinske dijelove ove lokalne zajednice.

Izvor: Općina Novi Grad Sarajevo

Općina Novi Grad Sarajevo u 2019. godini, tokom prošlog mandata, započela je realizaciju projekta obnove i modernizacije rasvjete na parkinzima, a nakon obnove javne rasvjete na 26 parkinga u općini Novi Grad, tokom 2020. i 2021. godine nova rasvjeta postavljena je na još 36 parkirališta u naseljima Dobrinja, Mojmilo, Alipašino Polje, Švrakino Selo, Hrasno, Otoka i Čengić-Vila. Postavljeno je više od 400 novih LED rasvjetnih tijela, novi stubovi te su reparirani postojeći.

Krajem septembra 2022. godine saopćeno je da se radi na projektima nove javne rasvjete na 30 lokacija u novogradskim naseljima, pored ostalih, u mjesnim zajednicama Dobroševići, Reljevo, Zabrđe, Dolac i Buča Potok.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosila je 100.000 KM, u okviru kojih je postavljeno oko 120 novih LED rasvjetnih tijela. 

Općinskim budžetom za 2023. godinu predviđeno je 350.000 KM za izgradnju javne rasvjete, dok je u prethodnoj godini za ovu stavku izdvojeno 400.000 KM.

U martu 2023. godine iz Općine je saopćeno da je završeno osvjetljenje stepeništa i pješačke staze koja spaja ulice Prijedorska i Safeta Hadžića u MZ Aneks, kao i osvjetljavanje dijela šetnice uz rijeku Dobrinju. Pored toga, osvijetljena je i pješačka staza koja spaja ulice Voje Dimitrijevića i Oslobodilaca Sarajeva u MZ Dobrinja B te je završeno i osvjetljenje Ulice ranovačka u MZ Dobroševići.

U julu 2023. godine načelnik Efendić potpisao je s predstavnicima izvođača radova sporazume i ugovore o realizaciji infrastrukturnih i komunalnih projekata na području općine, u okviru kojih je izvođena i izgradnja javne rasvjete. 

U novembru 2023. iz Općine je saopćeno da je poboljšano osvjetljenje pojedinih dijelova pristupnih pješačkih staza, stepeništa, trotoara, prelaza i cesta, te postojeća rasvjeta u područjima općine u blizini škola i vrtića u naseljima Dobroševići, Naselje heroja Sokolje, Briješće, Buča Potok, Otoka, Švrakino Selo, Alipašino Polje B i C faza, Saraj-Polje, Olimpijsko i Dobrinja D. 

Kako je javnost putem zvanične stranice Općine Novi Grad Sarajevo obaviještena 13. februara 2024. godine, načelnik Efendić je s predstavnicima konzorcija firmi SES d.o.o. Sarajevo i STEP d.d. Sarajevo potpisao tri okvirna sporazuma i jedan ugovor o realizaciji projekata izgradnje i modernizacije javne rasvjete na širem području općine Novi Grad Sarajevo u vrijednosti od oko 730.000 KM.

Radovi će obuhvatiti osvjetljenje dijela kompleksa Parka šume Mojmilo i naselja Dobrinja, kao i lokacije van urbanog područja, ali i osvjetljenje određenog broja sportsko-rekreacionih ploha.

Kako je Efendić potvrdio, ovim projektom bit će ugrađeno 500 novih LED rasvjetnih tijela na širem području općine, među kojima su i dio Parka šume Mojmilo, ali i dio naselja i mjesnih zajednica Švrakino Selo, Aneks, Boljakovo, Buča Potoka i Briješće.  

U budžetu Općine Novi Grad Sarajevo za 2024. godinu za izgradnju javne rasvjete predviđena su sredstva u iznosu od 800.000. KM. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!