Nije započeto

Izgradnja nove termoelektrane u Gacku

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Izgradnja nove termoelektrane u Gacku obećanje je koje je dao predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić na predizbornom skupu u Gacku.

Đokić je naveo da će u Gacku jedan od prvih projekata biti rekonstrukcija postojeće termoelektrane, čime će biti produžen njen radni vijek do 2040. godine, dodavši da je u planu i izgradnja nove.

Nastavljamo i razgovor sa zainteresovanim parnerima koji žele da grade novu termoelektranu. Pokrenućemo i nove razgovore za kompanijama koje su ranije bile zainteresovane da izgrade cementaru u Gacku, koja bi, prije svega, koristila za izgradnju hidroelektrane ‘Buk bijela’ i drugih energetskih objekata u gornjem toku rijeke Drine”, naveo je Đokić.

Obrazloženje

U prvoj godini mandata Vlade RS nije bilo aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: socijalisti.ba

zgradnja nove termoelektrane u Gacku spominje se na internet stranici Elektroprivrede RS. 

„Na osnovu potvrđenih rezervi lignita planirana je dalja izgradnja termoenergetskih blokova u Gacku. To se prije svega odnosi na R i TE ‘Gacko II’, čime bi energetski potencijal Gatačkog basena bio zaokružen na proizvođača termoenergije snage 2 x 300 MW. U vezi sa planiranom izgradnjom TE ‘Gacko II’ izvedeni su obimni istražni radovi i urađena je i revidovana opsežna studija izbora lokacije druge faze rudnika Gacko kao i Tehnički projekat TE ‘Gacko II’“, navodi se na stranici ERS. 

Izgradnje nove termolektrane u Gacku, međutim, ne nalazi se među projektima u Programu javnih investicija RS 2019 – 2021. Do sada nije bilo prijedloga za uvrštavanje ovog projekta u naredni program. 

Kada je riječ o termoelektranama u Gacku, treba spomenuti i analizu Centra za životnu sredinu od februara ove godine u kojoj se upozorava na negativan uticaj Termolektrane Gacko na životu sredinu. Socijalistička partija nije se referirala na moguće mjere za smanjenje negativnih uticaja postojeće ni nove termoelektrane u Gacku.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!