Neispunjeno

Izgradnja nove termoelektrane u Gacku

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Izgradnja nove termoelektrane u Gacku obećanje je koje je dao predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić na predizbornom skupu u Gacku.

Đokić je naveo da će u Gacku jedan od prvih projekata biti rekonstrukcija postojeće termoelektrane, čime će biti produžen njen radni vijek do 2040. godine, dodavši da je u planu i izgradnja nove.

Nastavljamo i razgovor sa zainteresovanim parnerima koji žele da grade novu termoelektranu. Pokrenućemo i nove razgovore za kompanijama koje su ranije bile zainteresovane da izgrade cementaru u Gacku, koja bi, prije svega, koristila za izgradnju hidroelektrane ‘Buk bijela’ i drugih energetskih objekata u gornjem toku rijeke Drine”, naveo je Đokić.

Izvor: socijalisti.ba

Izgradnja nove termoelektrane u Gacku spominje se na internet stranici Elektroprivrede RS. 

„Na osnovu potvrđenih rezervi lignita planirana je dalja izgradnja termoenergetskih blokova u Gacku. To se prije svega odnosi na R i TE ‘Gacko II’, čime bi energetski potencijal Gatačkog basena bio zaokružen na proizvođača termoenergije snage 2 x 300 MW. U vezi sa planiranom izgradnjom TE ‘Gacko II’ izvedeni su obimni istražni radovi i urađena je i revidovana opsežna studija izbora lokacije druge faze rudnika Gacko kao i Tehnički projekat TE ‘Gacko II'“, navodi se na stranici ERS. 

Izgradnje nove termolektrane u Gacku, međutim, ne nalazi se među projektima u Programu javnih investicija RS 2019 – 2021. Do sada nije bilo prijedloga za uvrštavanje ovog projekta u naredni program. 

Izgradnje nove termolektrane u Gacku, ne nalazi se među projektima u Programu javnih investicija RS 2020 – 2022

Izgradnje nove termolektrane u Gacku, ne nalazi se među projektima u Programu javnih investicija RS 2021 – 2023

Podsjećamo, 18.7.2017. godine tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić dogovorili su sa predstavnicima kineske “Polifono grupe” formiranje zajedničkog preduzeća za izgradnju nove termoelektrane u Gacku, a koja bi zamijenila postojeću. Planirano je da vlasnički udio kineskih partnera bude 51%, a udio Republike Srpske 49% i da Vlada RS u narednih 15 dana donese odluku o formiranju zajedničkog preduzeća, te da se pripreme svi uslovi vezano za finansiranje, projektovanje i izgradnju termoelektrane.

12.12.2017. godine u Banjoj Luci održano je svečano potpisivanje Opšteg ugovora o projektu izgradnje Termoelektrane Gacko 2, potpisanog sa predstavnicima China Machinery Engineering Corporation i Emerging Markets Power Fund.

Ugovor je u ime Vlade Republike Srpske potpisao ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, u ime Elektroprivrede Republike Srpske direktor preduzeća Željko Kovačević, a ispred China Machinery Engineering Corporation potpredsjednik korporacije Tong Zigang i u ime Emerging Markets Power Fund Mu Yushi. 

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović

Ovim projektom je planirano da se izgradi nova termoelektrana na području opštine Gacko, instalisane snage 350 megavata i procijenjene vrijednosti više od milijardu KM. 

Đokić je najavio da će u narednom periodu biti usaglašen i potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća te da će se intenzivno krenuti u aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

“Krajnje vrijeme je da se uputimo u izgradnju novog objekta, koji će dati sigurnost i radnim mjestima i Republici Srpskoj. Kineska strana je u dogovorima o ovom pitanju bila veoma susretljiva i razumjela je uslove u kojima se nalazimo”, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, 12.12.2017.

Početak izgradnje nove termoelektrane “Gacko 2” najavljeno je od strane Uprave Rudnika i termoelektrane (RiTe Gacko)  za prvu polovinu 2018. godine, a najkasnije do ljeta iste godine.

Navedeno je da se sve aktivnosti odvijaju planiranom dinamikom, te da u Gacku borave predstavnici kineskih investitora i inžinjeri, koji sagledavaju sve aspekte u vezi projekta. Istaknuto je da čim se registruje zajedničko preduzeće, uz dozvole i odobrenja, može se krenuti sa radovima.

Također, najavljeno je i da će gradnja trajati 50 mjeseci, a prognoze su bile da bi nova termoelektrana mogla biti završena 10 mjeseci i prije roka.

Izgradnja termoelektrane “Gacko 2” predstavljena je kao jedan od najvažnijih projekata za razvoj energetike na prostoru Gacka i projekat čijom će se izgradnjom zamijeniti postojeća termoelektrana u Gacku. Iako se javnosti prezentiralo potpisivanje sporazuma i najavljeni su radovi u prvoj polovini 2018. godine, kao i otvaranje novih radnih mjesta, međutim svi rokovi prošli, ali radovi još uvijek nisu započeli.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!