Neispunjeno

Izgradnja mosta u Banjoj Luci

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Zajedničkim naporom gradskih i republičkih vlasti radimo prvi veliki novi most na mjestu na kome je postavljen još pedesetih godina.

Izvor: Banja Luka, 07.09.2018

Prva faza izgradnje novog mosta koji će povezati centar grada i naselja Obilićevo i Starčevicu, započela je 8. novembra 2020. godine. Kako je ranije saošteno iz Gradske uprave Banjaluke projekat je vrijedan 7,5 miliona maraka, a navedeno je i da će se u prvoj fazi graditi kolski most namijenjen za saobraćaj motornih vozila, sa četiri saobraćajne trake, u oba smjera, ukupne širine oko 21 metar, a rok za izvođenje radova je dvije godine. Na međunarodnom tenderu za izvođača radova je izabrana domaća kompanija „Integral inžinjering“.

Poslije izgradnje kolskog mosta u kasnijim fazama radiće se i pješačko-bicikslistički most, rekonstrukcija saobraćanica sa obje strane Vrbasa, od Bulevara cara Dušana do mosta kao i  rekonstrukcija i proširenje postojeće Mačvanske ulice kod klinike za psihijatriju i spajanje sa Istočnim tranzitom. Jedna od faza je i uređenje podmostovlja i cijele zone Doca.

Grad Banjaluka, 6. novembar 2020.

Novoizabrani gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković početkom juna 2021. godine je kazao da nova gradska administracija nije odustala od mosta  u naselju Dolac, ali da za njegovu realizaciju nema dovoljno sredstava te da je samo napravljen jedan stub.

Most u Docu jeste lijep, bila bi lijepa nova razglednica Banje Luke, ali onda se samo mogu slikati i sa razglednicom i sa kreditima u koje bismo morali ući, jer u budžetu nema 32 miliona KM.

Draško Stanivuković  1.6.2021.

Početkom decembra 2021. godine usvojen je rebalans budžeta Grada Banja Luka za 2021. godinu u kojem je amandamsnkim djelovanjem odbornika Ujedinjene Srpske Nevena Stanića izdvojen novac za nastavak radova na mostu Docu.

Borili smo se za izgradnju mosta u Česmi i mosta u Docu i naš zahtjev je prepoznat od strane gradonačelnika, zbog čega smo podržali usvajanje rebalansa, jer nismo imali nijedan valjan razlog da odbijemo.

Neven Stanić 8.12.2021.

O mostu u Docu gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković sredinom decembera 2021. godine razgovarao je sa predstavnicima Vlade RS-a.

Pred nama je i nastavak izgradnje mosta u Docu, a spremni smo da razgovaramo i o projektu izgradnje koncertne dvorane, kao i o drugim projektima za koje je Vlada Republike Srpske zainteresovana da podrži.

Draško Stanivuković 13.12.2021.

Vlada Republike Srpske krajem juna 2021. godine, na 127. sjednici, donijela je Odluku o utvrđivanju opšteg interesa u svrhu izgradnje mosta u Ulici Braće Pišteljić u naselju Česma u Banja Luci, u skladu sa Regulacionim planom stambenog naselja „Česma – Mađir 1“ i Regulacionim planom za uređenje obale Vrbasa, kao i Odluku o utvrđivanju opšteg interesa u svrhu izgradnje magistralnog puta M-I-111 (stara oznaka M-18) Brod na Drini – granica BiH/CG (Hum).

Stanivuković je početkom februara 2022. godine naveo da su regulisani imovinsko-pravni odnosi te da je rebalansom budžeta iz gradske kase za izgradnju mosta izdvojeno sedam miliona KM. Dodao je da će stanovnici naselja Česma dobiti obnovljenu glavnu saobraćajnicu te novi sistem vodosnabdijevanja i kanalizacije. 

Gradonačelnik je istakao da Gradska uprava ima jasno rješenje za izgradnju mosta u Česmi te naglasio da se početak izgradnje mosta očekuje na proljeće.

Grad Banja Luka i JP „Putevi Republike Srpske“ potpisali su Sporazum o izgradnji mosta u naselju Česma, saopšteno je iz Uprave grada početkom marta 2022. godine.

Sporazum se odnosi na regulisanje međusobnih odnosa u vezi realizacije projekta izgradnje, a isti ima za cilj da obezbijedi koordinirano djelovanje sporazumnih strana na izvršenju svih aktivnosti i radova potrebnih za realizaciju projekta.

Grad je u proteklom periodu preduzeo sve iz svoje nadležnosti, poput obezbjeđivanja urbanističko – tehničkih uslova, idejnog rješenja, a pribavljeni su i lokacijski uslovi potrebni za gradnju mosta, te je završen i glavni projekat, navodi se u saopštenju.

Takođe, preduzete su sve potrebne radnje na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, dodaju iz Gradske uprave Banja Luka.

Gradonačelnik Draško Stanivuković istakao je da bi izgradja mosta u Česmi mogla početi na ljeto ove godine i da Grad dijelom finansira izgradnju iz sredstava koje ima u budžetu.

Kada pričamo o idejnom rješenju, projektnoj dokumentaciji i imovinsko-pravnom rješenju koji su okvirno oko 1,5 miliona maraka, to finansira Grad Banjaluka od svojih izvornih sredstava koja su budžetom planirana i izdvojena. U RUGIPP-u je zakazana javna rasprava, koja bi trebala biti sredinim aprila. Onda su sve stvari riješene za to da se dobije građevinska dozvola.

Draško Stanivuković, 30.3.2022.

Procjenjuje da bi prvi radovi na gradilištu trebali početi u avgustu ove godine.

Grad Banja Luka raspisao je javni oglas za pokušaj sporazumnog rješavanja sticanja prava vlasništva na nepokretnostima za koje je utvrđen opšti interes Odlukom Vlade Republike Srpske broj: 04/1-012-2-2380/20 od 03.09.2020. godine, za izgradnju komunalne infrastrukture odnosno mosta u naselju Dolac. Sastanak sa građanima Banja Luke održao se 7.4.2022. godine, a javni poziv bio je raspisan 30.3.2022. godine.

Grad Banja Luka na sastanku je podnijela prijedlog za eksproprijaciju nekretnina na predmetnom lokalitetu za šta je osnov  Regulacioni plan za saobraćajno čvorište kod „Kastela“.

Gradonačelnik Stanivuković 21.4.2022. godine predstavio je projekat gradnje mosta mještanima, te pozvao preduzeće „Putevi Republike Srpske“ da što prije raspišu javnu nabavku za izbor izvođača radova. Za projekat je izdvojen 1,5 milion KM za rješavanje imovinsko – pravnih odnosa i potrebnu dokumentaciju. 

Riješeni su imovinsko-pravni odnosi, sva projektna dokumentacija, idejno rješenje i dobijena je građevinska dozvola za most. Dakle, Grad je sve ekspresno uradio što je do njega i sve je spremno za gradnju mosta… u ljeto je pravo vrijeme da počne gradnja mosta, nakon osam godina od poplava kada je raniji most srušen.

Draško Stanivuković, 21.4.2022

Tokom sjednice Gradske skupštine Grada Banja Luka, održane krajem aprila 2022. godine, gradonačelnik Stanivuković informisao je članove iste da je dobijena je građevinska dozvola za gradnju most u Česmi, a procjena je da će se graditi od godinu i po do dvije.

JP Putevi RS su raspisali tender krajem maja 2022. godine kojim se traži izvođač radova za izgradnju mosta u banjalučkom neslju Česma.

Kako se navodi u dokumentaciji, procijenjena vrijednost radova iznosi 4.981.260 KM bez PDV-a, odnosno 5.828.074 KM sa PDV-om. Rok za prijavu na tender je 7.6.2022.

Na sastanku održanom 7.6.2022. godine sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem i predsjednikom Skupštine Grada Mladenom Ilićem prisustvovali su predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministarka finansija Zora Vidović, ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić, te Srđan Mijatović i Mladen Čajić iz JP Putevi RS.

Dakle, Vlada će podržati i nastavak izgradnje puta kroz Česmu u dužini od jednog kilometra, a podršku ćemo dobiti i za izgradnju trotoara kroz Zalužane, a u ovom naselju će biti riješena i pitanja pružnih prelaza. Izdigli smo se iznad svih različitosti, a kroz ovaj dogovor nije dobio nijedan političar kroz ovaj dogovor jedini i najvažniji dobitnik je Banjaluka. Kada su u pitanju projekti važni za građane uvijek moramo pokazati jedinstvo.

Draško Stanivuković, 7.6.2022.

Jedan dio se odnosi na infrastrukturne projekte, neki su započeti, neki su planirani. Svojom dinamikom ide dio aktivnosti koji se odnosi na izgradnju mosta u Česmi. Ono što smo se dogovorili odnosi se na trotoar u Zalužanima do Trna, koji će značiti bezbjednost za našu djecu koja su tu.

Željka Cvijanović, 7.6.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!