Započeto

Izgradnja magistralnog puta prema Šćepan polju

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Tokom predizbornog skupa u Foči održanog 5. septembra lider SNSD-a Milorad Dodik je najavio skori početak rekonstrukcije puta Foča Šćepan polje.

“Uložit ćemo ovdje u Foču. Po onome što sam ja mogao sad da saberem, samo u ovim goidnama koje dolaze to je preko milijardu maraka. Buk Bijela, Paunci, Foča. Izgradnja puta prema Šćepan polju, prvih 40 miliona već odobreno, počeli smo danas dio ove trase koja košta 12 miliona, to će biti magistralni put, to neće biti krpanje i neće biti zasipanje rupa, nego kompletna nova trasa. Počet će za 30 dana najviše počet će da se gradi most preko Drine koji će biti spojna tačka sa novom komunikacijom prema Tjentištu i dalje prema Hercegovini.”

Izvor: Milorad Dodik, predizborna tribina Foča, 5.9.2022.

Rekonstrukcija magistralnog puta Foča – Šćepan polje započeta je u mandatu prošlog saziva Vlade RS. Kako je u martu 2023. godine saopšteno nakon sastanka ministra saobraćaja i veza RS Nedeljka Čubrilovića sa rukovodstvom opštine Foča, prva faza kojom je obuhvaćeno početnih 5,5 kilometara od Broda na Drini do Kopilova trebalo bi da bude završena u narednom periodu.

Za tu dionicu Vlada Srpske izdvojila je 12,5 miliona maraka. Do početka marta 2023. godine asfaltirano je tek 1,7 km ovog puta.

Sredinom maja 2023. godine predstavnici vlasti obišli su trasu ovog magistralnog puta, uz obećanje kako će uskoro započeti radovi na njegovoj rekonstrukciji. Tom prilikom je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao da su za finansiranje izgradnje nove trase puta Foča-Šćepan Polje stvorene sve pretpostavke da Republika Srpska uđe u aranžman sa Svjetskom bankom, koja to prihvata.

U julu 2023. godine Čubrilović je rekao je da se radi na dijelu ove dionice, o trošku Vlade RS iz smjera Foče, ali da je sada teško reći kada će ovaj putni pravac biti u potpunosti završen.

U augustu 2023. godine predstavnik Svjetske banke je rekao da će, ako Vlada Republike Srpske pošalje zahtjev,  biti potrebno najmanje godinu dana da se pripremi projekat izgradnje puta. Do tada je urađeno samo 5,5 od ukupno 20 kilometara.

U decembru 2023. godine ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto je sa ministrom prometa i pomorstva Crne Gore Filipom Radulovićem dogovorio da gradnja mosta preko Tare počne tokom naredne godine. Sastanku je prisustvovao i ministar Čubrilović koji je izrazio nadu da će gradnja krenuti što prije i da se vrijeme više neće gubiti na sastančenja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!