Ispunjeno većim dijelom

Izgradnja lokalnih puteva – Dubica

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Najava otvaranja tendera od strane Putevi RS u septembru 2018 godine za lokalni put Moštanica-Rakovica (“I taj put će biti građen ove jeseni. Ako ne bude građen kad dođem ovdje u Dubicu, ovlaštujem svakoga da mi kaže bilo šta ako to ne bude, a biće.”) “Imamo dva velika projekta za vas, jedan je 14 miliona maraka. To je potpuna rekonstrukcija puta od autoputa do Dubice, od Gradiške do ovdje. U ovom mjesecu će biti raspisan tender da se napravi projekat rekonstrukcije da uredimo taj put da bude onakav kakav vi zaslužujete. A to nije sve! Mi planiramo da Banja Luku povežemo autoputem i brzom cestom sa Prijedorom i Dubicom preko Knež polja i da ovdje vas približimo našem glavnom gradu.

Izvor: Dubica, 11.09.2018.

Rok u kojem je kineska kompanija trebala završiti idejni projekt, pribaviti lokacijske uvjete, završiti procjenu utjecaja na okoliš i izraditi studiju izvodljivosti, kao i utvrditi određene priloge Ugovora o koncesiji, istekao je 13. decembra 2019. godine. Budući da je taj rok probijen, Vlada im je dan prije isteka roka izašla ususret i dala novi rok. Niti taj rok, koji je vrijedio do 13. juna 2020. godine, nije poštovan. Vlada im je zatim dala novi rok, do 30. septembra 2020. godine, a koji je također produžen.

Milorad Dodik je najavio 2018. godine raspisivanje tendera za izgradnju puta od Moštanice do Mrakovice, čija je vrijednost oko 12 miliona KM. Prema podacima iz jula 2019. godine, za dio regionalnog puta R477a Moštanica-Mrakovica izrađen je i revidiran glavni projekat izgradnje nove trase puta od manastira Moštanica do čvora Vodice (Mrakovica) u dužini od oko 9.450 metara te su završeni su imovinsko-pravni odnosi. U novembru su iz Ministarstva saobraćaja i veza saopćili da su je u toku procedura pribavljanja građevinske dozvole za projekat izgradnje regionalnog puta na dionici Vodice-Kozarska Dubica, poddionica Vodice (Mrakovica)-manastir Moštanica, nakon čega slijedi raspisivanje tenders za izbor izvođača radova. Dodali su da se početak radova očekuje u građevinskoj sezoni 2020/2021.

Ministar saobraćaja i veza RS najavio je u junu 2021. rekonstrukciju dijela magistralnog puta prema Gradišci, na dionici od Vrbaške do Kozarske Dubice.

U toku je postupak nabavke za izvođenje radova i očekujemo da će taj postupak u zadatom roku biti i završen i da ćemo u narednih mjesec ili mjesec i po dana imati početak radova na rekonstrukciji magistralnog puta od Vrbaške do Kozarske Dubice”. 

Nedeljko Čorić, 12.6.2021.

Predsjednik NPS-a Darko Banja istakao je da će se rekonstrukcija regionalnog puta Međuvođe – Mlječanica vršiti naredne godine.

Ne možemo odustati od izgradnje regionalnog puta Moštanica – Mrakovica i to je stav svih nas jer je taj put veoma značajan za Kozarsku Dubicu, kao i rekonstrukcija i izgradnja seoskih i gradskih puteva u naredne tri godine. 

Darko Banjac, 12.6.2021.

U mjestu Draksenić u Kozarskoj Dubici početkom oktobra 2021. ozvaničen je početak radova na rehabilitaciji dva magistralna puta, dionice Kozarska Dubica – Draksenić – Vrbaška, čija je vrijednost 10.250.000 KM. Tom prilikom, ministar RS Nedeljko Ćorić najavio je da će radovi na rehabilitaciji dionice Kozarska Dubica – Draksenić – Vrbaška biti završeni sljedeće godine.

Rekonstrukcija magistralnog puta M14 i M14.1, koji povezuje Gradišku i Kozarsku Dubicu, u martu 2022.godine bila je u fazi mirovanja, jer je na snazi bilo zimsko održavanje putne mreže. Radovi na rehabilitaciji M14 i M14.1, dionica Кozarska Dubica-Draksenić-Vrbaška započeti su 01.10.2021. godine, a rok za izvođenje radova je 18 mjeseci.

Ministar Ćorić je podsjetio da su značajna sredstva uložena u rekonstrukciju magistralnog puta Gradiška-Kozarska Dubica, dionica Vrbaška-Draksenić gdje je investirano 10 mil KM, a u planu je o rekonstrukcija dionice od Draksenića do Kozarske Dubice, koja bi trebala biti završena do kraja godine.

Početkom jula 2022.godine objavljena je informacija da bi uskoro trebala početi gradnja autoput Banja Luka – Prijedor, koji će biti dug 42 kilometra i čija će izgradnja koštati 297 miliona eura.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!