Započeto

Izgradnja konsenzusa o EU integracijama

Partije: SDP | Oblasti: Spoljna politika

Izgradnja konsenzusa o EU integracijama kroz partnerski odnos s nevladinim sektorom i akademskom zajednicom.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Na 2. sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 9.2.2023. godine Ministarstvo pravde i Savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH za saradnju s nevladinim organizacijama zaduženi su da intenziviraju aktivnosti na izradi Strategije stvaranja poticajne atmosfere za razvoj civilnog društva i daljnjoj provedbi Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini. Na sjednici je zaključeno da je prepoznat određeni napredak u procesu stvaranja poticajne atmosfere za civilno društvo, koji je jedan od  prioriteta Evropske komisije na putu ka punopravnom članstvu BiH u EU.

Okrugli sto na temu “EU perspektiva država Zapadnog Balkana – tako blizu, a tako daleko“ održan je 18.2.2023. godine u Minhenu, a na njemu su učestvovali predstavnici vlada, parlamentarci, akademske i think-thank zajednice, kao i predstavnici privatnog sektora iz država regiona. 

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH, razgovarano je o  procesu pristupanja Evropskoj uniji, ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu, mogućnostima zapošljavanja mladih kako bi se spriječilo njihovo iseljavanje, unaprjeđenju razvoja ekonomije itd.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković tom prilikom posebno je izrazio zadovoljstvo dodjeljivanjem kandidatskog statusa BiH te opredjeljenost provođenju reformskih procesa u kontekstu implementacije 14 ključnih prioriteta.

Vijeće ministara usvojilo je Informaciju o posjeti Evropske komisije za borbu protiv rasizma, diskriminacije i netolerancije (ECRI) Bosni i Hercegovini i zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da je objavi na svojoj web-stranici. ECRI komisija je tokom monitoring posjete Bosni i Hercegovini, od 22. do 26. 5. 2023. godine, imala više tematskih sastanaka s predstavnicima institucija, međunarodne zajednice, nevladinog sektora i civilnog društva te posjetila općinu Srebrenica i Osnovnu školu u Novoj Kasabi.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!