U progresu

Izgradnja komunalne infrastrukture (MZ Medrese)

Opštine: Stari Grad Sarajevo

Izgradnja komunalne infrastrukture: sanacija vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Ispod Budakovića – MZ Medrese

Obrazloženje

U trećoj godini mandata načelnika općine zabilježene su intenzivne aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Izvor: Pamflet "Planirani projekti mr. Ibrahima Hadžibajrića za period 2016-2020. godine

U toku su radovi na rekonstrukciji separatne kanalizacione mreže u kraku ulice Ispod Budakovića, koji se nalazi između centralnog dijela ulice Ispod Budakovića i ulice Vrbanjuša. Vrijednost ugovora je oko 215.000 konvertibilnih maraka, a radove izvodi konzorcij Klico trans gradnja i Termo – beton.

Navedeni radovi podrazumijevaju rekonstrukciju separatne kanalizacione na dužini od oko 140 metara, što predstavlja jedan od značajnijih ovogodišnjih projekata Općine kada je u pitanju komunalna infrastruktura.

Na ovaj način Općina Stari Grad dobija novu, kvalitetnu komunalnu infrastrukturu, a građani ove ulice rješavanje dugogodišnjeg problema usljed plavljenja i začepljenja. Iz Službe za investicije i komunalne poslove Općine pojašnjavaju da trenutna kanalizacija nije nigdje evidentirana i nepoznatog je profila i kvalitete. „Problemi su uzrokovani lošom postojećom vanjskom kanalizacijom, vjerovatno malog profila, što je posebno izraženo prilikom velikih i obilnih kiša“, kazali su u Službi.

Već ugrađeno 180 metara

Do sada je ugrađeno oko 180 metara novih cijevi (90 metara oborinskih i 90 metara fekalnih), te izvedeno 10 šahtova (5+5) na glavnoj mreži. Na dijelu gdje je položena mreža urađeni su i priključci kako za fekalne, tako i oborinske vode. Gdje su postojale tehničke i prostorne mogućnosti urađeni su i priključni šahtovi.

Bit će ugrađeno 280 metara novih cijevi

Planirana je ugradnja ukupno 280 metara nove separatne kanalizacije (140 oborinskih, 140 fekalnih instalacija), ugradnja 12 novih šahtova, te 20 individualnih priključaka na stambene jedinice. Nakon ovih radova planirano je asfaltiranje kompletne dionice na kojoj će se izvoditi radovi.

Nove instalacije postavljene i u centralnom dijelu ulice Ispod Budakovića

Podsjećamo, u augustu ove godine, urađena je rekonstrukcija vodovodne mreže u centralnom dijelu ulice Ispod Budakovića. Nove instalacije postavljene su u dužini ulice od 475 metara. Na jednom dijelu postavljena je potpuno nova mreža, a na drugom dijelu urađena je zamjena dotrajale mreže sa većim profilima cijevi.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!