Ispunjeno većim dijelom

Izgradnja komunalne infrastrukture (MZ Mahmutovac)

Opštine: Stari Grad Sarajevo

Izgradnja komunalne infrastrukture: rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Paje – MZ Mahmutovac

Izvor: Pamflet "Planirani projekti mr. Ibrahima Hadžibajrića za period 2016-2020. godine

U proljeće 2019. godine u ulici Kurtin sokak završeno je postavljanje nove kaldrme, nakon što je krajem 2018. godine na istoj lokaciji izvršena rekonstrukcija vodovodne i separatne kanalizacione mreže. Projekat vrijedan 415.000 konvertibilnih maraka obuhvatao je zamjenu 150 metara tehnički neispravnih cijevi vodovodne, kišne i fekalne kanalizacije, izgradnju 30 novih šahtova, te 40 individualnih priključaka.

Na proljeće 2019. godine izgrađen je armirano-betonski potporni zid u Ulici Paje sokak, a Općina je finansirala ovaj projekat sa oko 6.000 KM.

Polovinom oktobra 2019. godine okončana je sanacija Ulice Paje sokak u kojoj se nalazi početna kombi stanica na Mahmutovcu i to u dužini od 136 metara, te je asfaltiran i dio ispred prostorija Mjesne zajednice Mahmutovac. Radove je finansirala Općina Stari Grad iznosom od 31.500 KM, a izveo ih je KJKP „Rad“.

Odlukom općinskog načelnika sredinom juna 2020. godine planirani su radovi na infrastrukturnom projektu u Starom Gradu. Riječ je o rekonstrukciji kanalizacione i vodovodne mreže u dijelovima ulica Begovac, Paje i Paje sokak, koje se nalaze na Mahmutovcu. Projekat uključuje i asfaltiranje ovih ulica u dijelu u kojem će se raditi komunalna infrastruktura, a radovi će koštati oko 750.000 KM.

 I u ovoj godini fokus našeg djelovanja je na infrastrukturi, a da bismo određene ulice adekvatno sanirali potrebno je prethodno zamijeniti vodovodnu i kanalizacionu mrežu i to je ono što mi kontinuirano radimo kako bi građani imali kvalitetne uslove za život.

Ibrahim Hadžibajrić, 11. juni 2020.

S tim u vezi, Općina Stari Grad Sarajevo obavijestila je javnost 7. jula 2020. godine da je “počeo veliki infrastrukturni projekat na Mahmutovcu – investicija vrijedna skoro 750.000 KM”.

Počeo je još jedan veliki infrastrukturni projekat u Starom Gradu, a riječ je o rekonstrukciji kanalizacione i vodovodne mreže u dijelovima ulica Begovac, Paje i Paje sokak, koje se nalaze na Mahmutovcu. Općina Stari Grad, na čelu sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrić, u svom ovogodišnjem budžetu je planirala ovu vrlo značajnu investiciju. Počeo je još jedan veliki infrastrukturni projekat u Starom Gradu, a riječ je o rekonstrukciji kanalizacione i vodovodne mreže u dijelovima ulica Begovac, Paje i Paje sokak, koje se nalaze na Mahmutovcu. Općina Stari Grad, na čelu sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrić, u svom ovogodišnjem budžetu je planirala ovu vrlo značajnu investiciju.

Saopćenje, Općina Stari Grad Sarajevo, 7. juli 2020.

Iz Službe za investicije i komunalne poslove koja je zadužena istakli su da ovaj projekat obuhvata zamjenu 300 metara tehnički neispravnih cijevi vodovodne, kišne i fekalne kanalizacije.

Bit će položeno 300 metara fekalnog i isto toliko kišnog kanala. Izgradit će se ukupno 36 novih šahtova, te rekonstruisati 32 postojeća individualna priključka. Što se tiče vodovodne mreže, bit će zamijenjene stare cijevi u dužini od 300 metara (profila ø 200 mm i 114 m profila ø 100 mm). Pored toga, rekonstruisat će se i 34 individualna priključka za vodovodnu mrežu. Nakon radova na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži, planirano je asfaltiranje u cijeloj širini ulice. Rok za izvođenje radova je 80 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Vrijednost radova je oko 750.000 KM, a finansiraju se sredstvima Općine Stari Grad, te Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo. Zajedničko finansiranje je rezultat sporazuma dvije institucije o sufinansiranju ovog projekta od namjenskih sredstava – vodne naknade na području općine Stari Grad. Radove izvodi firma Mibral iz Sarajeva.

Saopćenje, Općina Stari Grad Sarajevo, 7. juli 2020.

Iz Općine Stari Grad Sarajevo istakli su da je “ovom projektu prethodila prošlogodišnja rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Kurtin sokak, za što je izdvojeno 415.000 KM”, a prije toga “urađena je rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže u ulicama Bistrik potok i Pastrma 2018. godine, a sve ove ulice nalaze se jedna u blizini druge i na prostoru mjesnih zajednica Mahmutovac, Bistrik i Toka-Džeka”.

Sredinom jula općinski načelnik, Ibrahim Hadžibajrić obišao je sa saradnicima i izvođačima veliki projekat postavljanja vodovodne i kanalizacione mreže u ulicama Begovac, Paje i Paje sokak na Mahmutovcu, te je javnost obaviještena da radovi teku planiranom dinamikom.

Prije dvije godine smo počeli velike radove na ovom potezu kada smo krenuli od sjedišta ‘Jedilera’ na početku Bistrika. Rađen je kompletan Kurtin sokak, investicija od 415.000 KM, potom ulice Pastrma i Bistrik potok dodatnih 180.000 KM, i evo završna faza u dijelu mjesne zajednice Mahmutovac, investicija je vrijedna oko 750.000 KM. Infrastruktura doprinosi osnovnoj kvaliteti života i mi kao lokalna zajednica se ne bavimo visokom politikom, naše je da građanima pružimo normalan život i uslove.

Ibrahim Hadžibajrić, 17. juli 2020.

Sredinom avgusta 2020. godine javnost je obaviještena da rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže u dijelovima tri ulice Begovac, Paje i Paje sokak na Mahmutovcu napreduje i pored poteškoća uzrokovanih teškim i strmim terenom. Iz Službe za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad potvrđuju da je urađen veliki napredak na terenu: „Uspješno je izvršeno iskopavanje i polaganje novih cijevi za vodu, kišnu i fekalnu kanalizaciju u vrlo nepristupačnom dijelu ulice Paje. Na tom lokalitetu je dosta stjenovit teren, što je dodatno otežavalo i usporavalo radove, ali smo zadovoljni dinamikom“, istakli su u Službi. Do sada je postavljeno ukupno 600 metara novih cijevi (po 200 metara vodovodne mreže, oborinske i fekalne kanalizacije), a urađeno je i 20 novih šahtova. Radovi se nastavljaju prema ulici Paje sokak.

Iz Općine Stari Grad Sarajevo u septembru 2020. godine istakli su da su “radovi pri kraju, i da će biti završeni do kraja mjeseca”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!