U progresu

Izgradnja javne rasvjete

Opštine: Novi Grad Sarajevo

U ulicama gdje ne postoji javna rasvjeta nastavit ćemo s projektima izgradnje, dok ćemo u dijelovima općine gdje je rasvjeta dotrajala raditi na njezinoj zamjeni novom i efikasnijom onako kako je to urađeno u Saraj-Polju, gdje je stara i neefikasna zamijenjena novom rasvjetom koja troši tri puta manje električne energije. Naročito je važno zamijeniti dotrajalu rasvjetu na parking prostorima.

Obrazloženje

Općina Novi Grad Sarajevo izvodila je tokom ovog mandatnog perioda radove na izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji javne rasvjete u mjesnim zajednicama na području ove Općine, a u 2019. godini započeo je i projekt zamjene stare rasvjete na parkinzima.

Izvor: Izborni program SDA Novi Grad Sarajevo za Općinske izbore 2016. godine

Početkom 2017. godine javnost je obavještena da je Općina Novi Grad Sarajevo iz Budžeta za 2016. godinu izdvojila 100 hiljada KM za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju javne rasvjete na 61 lokaciji u 17 mjesnih zajednica. S tim u vezi, ulična rasvjeta urađena je u “naseljima Staro Hrasno, Švrakino Selo, Dobrinja, Aneks, Saraj-Polje, Buča i Boljakov Potok, Briješće, Naselje heroja Sokolje, Zabrđe, Dobroševići i Reljevo”.

Tokom 2018. godine Općina Novi Grad je za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju javne rasvjete u 17 mjesnih zajednica iz Budžeta za 2017. godinu izdvojila 180 hiljada KM. 

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo proveo je proceduru javne nabavke, a za izvođača radova odabrana je firma „Step“, tako da bi radovi vrlo brzo trebali početi. Nova javna rasvjeta bit će izgrađena na 32 lokacije u mjesnim zajednicama „Staro Hrasno“, „Švrakino Selo II“ i III, „Dobrinja A“ i D, „Aneks“, „Saraj-Polje“, „Olimpijsko Selo“, „Dolac“, „Buča Potok“, „Alipašin Most I“ i II, „Briješće“, „Naselje heroja Sokolje“, „Zabrđe“, „Dobroševići“ i „Reljevo“.

Saopćenje, Općina Novi Grad Sarajevo, 09. februar 2018.

Radovi na izgradnji javne rasvjete nastavili su se i tokom 2019. godine, pa je pored gore pomenutih radova, Općina Novi Grad Sarajevo u septembru 2019. godine započela i sa projektom obnove i modernnizacije parkinga na prostoru ove općine. Kao jedan vid modernizacije predviđena je i zamjena stare ravjete, koja nije mijenjana 30 – 40 godina, novom i modernom LED rasvjetom “koja troši manje električne energije, a istovremeno daje bolji efekat osvjetljenja, te ima duži vijek trajanja od standardne”. 

U okviru ovog projekta izvršit će se modernizacija parkinga na 23 lokacije, a bit će zamijenjeno oko 245 rasvjetnih tijela. Radovi  će se izvoditi na parkinzima u 13 mjesnih zajednica (Staro Hrasno, Čengić Vila, Otoka, Aneks, Alipašino Polje B1, Alipašino Polje B2, Alipašino Polje C1, Alipašino Polje C2, Saraj Polje, Olimpijsko, Dobrinja A, Dobrinja C, Dobrinja D), čime će se modernizovati blizu 40% parking prostora na području Općine.

Saopćenje, Općina Novi Grad, 01. avgust 2019.

U decembru 2019. godine iz ove općine su obavijestili javnost da je u toku rekonstrukcija i izgradnja javne rasvjete. Trenutni radovi izvode se u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo po programu iz prošle godine, a iz Općine su istakli da bi do polovine februara iduće godine trebalo biti osvijetljeno oko 90 lokacija.

Radnici firme “SES” trenutno vrše iskope i postavljanje stubova, prema njihovoj procjeni, stubovi i elektoinstalacije trebali bi biti postavljeni do 15. januara, nakon čega slijedi postavljanje 120 rasvjetnih tijela. Ukoliko vremenske prilike budu zadovoljavajuće, nova javna rasvjeta na 45 lokacija trebala bi biti u funkciji do 25. januara. Istovremeno je u pripremi i realizacija programa izgradnje i rekonstrukcije javne rasvjete za 2019. godinu, kojim je predviđeno osvjetljenje još 46 lokacija. Za te radove iz budžeta Općine Novi Grad izdvojeno je 150.000 KM, a bit će postavljeno 113 sijaličnih tijela. Očekuje se da i ovi radovi počnu u narednih nekoliko dana kako bi sve bilo stavljeno u funkciju do polovine februara. Javna rasvjeta radit će se na Dobrinji, Momilu, Saraj Polju, Alipašinom Polju, Otoci, u Švrakinom Selu, Boljakovom i Buća Potoku, Briješću, Naselju heroja Sokolje, Zabrđu, Reljevu i Dobroševićima.

Saopćenje, Općina Novi Grad Sarajevo, 24. decembar 2019.

S tim u vezi, u februaru 2020. godine javnost je obaviještena o “osvijetljenju ulica, pasaža, dječijih i sportskih igrališta” na 46 lokacijja u Novog Gradu:

Na području općine Novi Grad Sarajevo postavljena je nova javna rasvjeta na 46 lokacija, gdje je postavljeno oko 120 novih rasvjetnih tijela. Ovim projektom osvijetljene su novogradske ulice, pasaži, dječija i sportska igrališta, što će doprinjeti sigurnijem i lakšem kretanju naših građana u toku večernjih sati, ali i korištenja dječijih i sportskih igrališta. Nova rasvjeta postavljena je u naseljima Dobrinja, Saraj – Polje, Ali-pašino Polje, Švrakino Selo, Aneks, Boljakov i Buča Potok, Briješće, Naselje heroja Sokolje, Zabrđe, Reljevo i Dobroševići.

Saopćenje, Općina Novi Grad Sarajevo, 19. februar 2020.

U saopćenju Općine Novi Grad Sarajevo navode se sve ulice i igrališta u kojima je postavljena nova rasvjeta, kao i da se “u narednim danima očekuje početak izgradnje i postavljanje nove javne rasvjete na još 48 lokacija širom Novog Grada”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!