U progresu

Izgradnja i rekonstrukcija primarne i sekundarne kanalizacione mreže

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Izgradnja i rekonstrukcija primarne i sekundarne kanalizacione mreže u skladu sa godišnjim planovima investiranja u ovu oblast. Projekti se realiziraju uz saglasnost KJKP ViK, koji upravlja mrežom, pri čemu Općina ne može samostalno određivati dinamiku realizacije projekata.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

U Ulici Amira Krupalije, početkom maja 2021. godine počeli su radovi na uređenju više od dva kilometra kanalizacione mreže u vrijednosti većoj od milion KM, dok su u istom mjesecu počeli i radovi na Telalovom Polju, koji se odnose na gradnju primarne kanalizacione mreža za područje ulica Safeta Zajke i Kurta Schorka, dužine 250 metara. 

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i ministar komunalne privrede KS Enver Hadžiahmetović potpisali su krajem maja 2021. godine sporazum za izgradnju vodovodne mreže u Ahatovićima  i separatne kanalizacije u Kodžinoj i Ulici Vejsila Čurčića. Ukupna vrijednost oba projekta, koje su zajedno finansirali resorno kantonalno ministarstvo i Općina, iznosi više od milion KM.

Kako su informisali iz Općine Novi Grad Sarajevo krajem maja 2021. godine, u naselju Heroja Sokolje završena je izgradnja separatne kanalizacione mreže u dužini od oko 150 metara od spoja sa Ulicom Safeta Zajke.

U septembru 2021. godine izvršen je izbor izvođača radova na izgradnji separatne kanalizacione mreže u Ulici Safeta Ahmetspahića, a izvođač je u oktobru 2021. godine izabran i za izgradnju oborinske kanalizacione mreže u ulicama Mihaljevska i Ranovačka. 

U okviru izgradnje kanalizacione mreže i rekonstrukcije puta u Ulici Numan paše Ćuprilića, izbor izvođača radova izvršen je krajem decembra 2021. godine.

Budžet Općine Novi Grad Sarajevo za 2022. godinu usvojen je krajem 2021. godine, a u njemu  je za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže predviđen iznos veći od tri i po miliona KM. Iz Općine Novi Grad Sarajevo naveli su da je, između ostalog, planirana izgradnja kanalizacione mreže u ulicama Safeta Ahmetspahića, Mihaljevska, Ranovačka i Radenka Abazovića.

Općina Novi Grad je početkom februara 2022. godine izvršila izbor izvođača radova na izgradnji kanalizacione mreže u Ulici Radenka Abazovića.

U aprilu 2022. godine zabilježene su sljedeće aktivnosti:
U ulici Safeta Ahmetspahića počela izgradnja separatne kanalizacione mreže i rekonstrukcija vodovodne mreže;
Završena izgradnja separatne kanalizacione mreže u Kodžinoj ulici, u toku pripremni radovi za asfaltiranje ceste;
Nakon izgradnje separatne kanalizacione mreže, asfaltirana ulica Kodžina u MZ “Švrakino Selo II”.

Ugovor za izvođenje radova u vrijednosti većoj od pola miliona KM, kojim će biti izgrađena nova separatna vodovodna i kanalizaciona mreža i fekalna i kišna kanalizacija na području mjesne zajednice Dobrinja A, potpisan je početkom februara 2022. godine. Nakon toga bi, kako je saopćeno, trebala uslijediti rekonstrukcija stare dotrajale vodovodne mreže. 

Nakon što je u ulici Senada Poturka Senčija u MZ „Dobrinja A“ izgrađeno blizu kilometar nove vodovodne i separatne kanalizacione mreže, uslijedili su radovi na rekonstrukciji saobraćajnice dužine 450 metara pored Sportsko – rekreacionog centra sa bazenima Dobrinja, saopćeno je krajem avgusta 2022. godine.

Budžetom općine za 2023. godinu predviđeno je 3.615.000 KM za realizaciju projekata u oblasti vodovodne i kanalizacione mreže, te 72.000 KM kapitalnog transfera za JP “Lokom” za održavanej šahtova, slivnih rešetki i ostalog cestovnog mobilijara na lokalnim i nekategorisanim cestama.

Početkom marta 2023. završeni su radovi u ulici Ramiza Salčina na Saraj-Polju, a tada su na gradski vodovodni sistem priključena 22 stambena objekt. Projekt je finansirala Općina Novi Grad Sarajevo, a izgrađeno je oko 220 metara nove distributivne vodovodne mreže. Vrijednost radova je 85.652 KM. 

Iz Općine je u martu također saopćeno da je u ulici Ferida Srnje, u Švrakinom Selu izgrađeno više od kilometra vodovodne mreže, na koje će biti priključeno 60 individualnih stambenih objekata. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 324.662,98 KM.

U maju je počela izgradnja vodovodne distributivne mreže, u ulici Kralja Stjepana Tomaševića, u naselju Briješće. Iz Općine je saopćeno da je planirana gradnja blizu jednog kilometra cjevovoda, što će osigurati vodosnadbijevanje za oko 70 stambenih objekata. Vrijednost ugovorenih radova je 339.300,00 KM.

Polovinom oktobra iz Općine je saopćeno da će oko 135 domaćinstava Butilske ulice dobiti gradsku vodu u svojim domaćinstvima. Tada su počeli radovi na izgradnji distributivne vodovodne mreže, nakon čije izgradnje će 135 domaćinstava ovog dijela MZ Dobroševići prvi put imati gradsku vodu. U sklopu projekta izgradit će se oko 2,5 kilometara distributivne vodovodne mreže visokokvalitetnih cijevi, a vrijednost rada je oko 950.000 KM.

Krajem oktobra iz Općine je saopćeno da se u naselju Ahatovići, u ulici 14. juni, izvode radovi na izgradnji distributivne vodvodne mreže, u vrijednosti od 534.320 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!