U progresu

Izgradnja i rekonstrukcija gradske vodovodne mreže

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Izgradnja i rekonstrukcija gradske vodovodne mreže u naseljima u kojima ne funkcioniše ili je dotrajala, u saradnji sa KJKP ViK.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

U martu 2021. godine načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić održao je radni sastanak sa predstavnicima Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija sa kojima je razgovarao o obnovi stare i izgradnji nove vodovodne mreže. 

U maju 2021. godine javnost je obavještena da su u toku bili radovi koji obuhvataju izgradnju separatnog kanalizacionog sistema u ulici Amira Krupalije, a kojim se rješava dugogodišnji problem velikog broja stanovnika ovog gusto naseljenog područja Novog Grada. Saopćeno je i da je u ulici Numan-paše Ćuprilića u prethodnom periodu završena rekonstrukcija vodovodnih instalacija, te izgradnja separatne kanalizacione mreže u dužini od oko 150 metara od spoja sa ulicom Safeta Zajke, kao i rušenje postojećih i izgranja novih potpornih zidova, čime su obezbijeđeni uslovi za proširivanje saobraćajnice i izgradnju trotoara.

Krajem maja načelnik Efendić i ministar Hadžiahmetović potpisali sporazum za izgradnju vodovodne mreže u Ahatovićima i separatne kanalizacije u Kodžinoj i ulici Vejsila Čurčića. Navedeni sporazum podrazumijeva rekonstrukciju i izgradnju vodovodne mreže profila DN 100 i 150, u ulicama Ranovačka i Šehidska, u naselju Ahatovići, te izgradnju separatne kanalizacione mreže u dijelu ulica Vejsila Čurčića i Kodžina, u Švrakinom Selu. Za te radove osigurana su sredstva u iznosu od 1.093.518 KM, od čega je Općina iz budžeta izdvojila 400.000 KM. Prema potpisanom sporazumu resorno ministarstvo će za radove u Ranovačkoj i Šehidskoj ulici obezbijediti 400.000 KM, a Općina 200.000 KM.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je u septembru dva ugovora za izvođenje radova na sanaciji i rekonstrukciji 15 ulica na području općine Novi Grad Sarajevo, i projektovanje nove distributivne vodovodne mreže u ulici Ferida Srnje u Švrakinom Selu.

Tokom 2022. godine zabilježen je niz aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja:
– Februar: Izgradna vodovodne mreže u Ahatovićkoj i ulici 14. juni, čime 100 domaćinstava dobija gradsku vodu;
– April: U ulici Safeta Ahmetspahića počela izgradnja separatne kanalizacione mreže i rekonstrukcija vodovodne mreže;
– Juni: Rekonstrukcija stare dotrajale vodovodne mreže u ulici Senad Poturak Senči;
– Juni: U ulici Briješće Brdo u naselju Briješće počela rekonstrukcija i izgradnja vodovodne mreže;
– Juli: U toku proširenje saobraćajnice i rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Numan – paše Ćuprilića;
– Avgust: Završena rekonstrukcija vodovodne mreže, u ulici Numan – paše Ćuprilića, u toku izgradnja oborinske odvodnje;
– Septembar: U ulici Safeta Ahmetspahića u Briješću, u toku priključenje stambenih objekata na novoizgrađeni vodovodni sistem nakon čega slijedi sanacija i asfaltiranje saobraćajnice;
– Septembar: Rekonstrukcija i izgradnja 800 metara nove vodvodne mreže u Ahatovićima;
– Oktobar: Počela izgradnja vodovodne mreže u ulici Ferida Srnje, u Švrakinom Selu;
– Oktobar: Nakon obnove vodovodne mreže u toku asfaltiranje ulice Briješće Brdo;
– Oktobar: Izgrađena je potpuno nova vodovodna mreža u naselju Sokolje;
– Oktobar: Počela izgradnja vodovodne mreže u ulici Ramiza Salčina, na Saraj – Polju.

Budžetom općine za 2023. godinu predviđeno je 3.615.000 KM za realizaciju projekata u oblasti vodovodne i kanalizacione mreže, te 72.000 KM kapitalnog transfera za JP “Lokom” za održavanej šahtova, slivnih rešetki i ostalog cestovnog mobilijara na lokalnim i nekategorisanim cestama.

Početkom marta 2023. završeni su radovi u ulici Ramiza Salčina na Saraj-Polju, a tada su na gradski vodovodni sistem priključena 22 stambena objekt. Projekt je finansirala Općina Novi Grad Sarajevo, a izgrađeno je oko 220 metara nove distributivne vodovodne mreže. Vrijednost radova je 85.652 KM. 

Iz Općine je u martu također saopćeno da je u ulici Ferida Srnje, u Švrakinom Selu izgrađeno više od kilometra vodovodne mreže, na koje će biti priključeno 60 individualnih stambenih objekata. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 324.662,98 KM.

U maju je počela izgradnja vodovodne distributivne mreže, u ulici Kralja Stjepana Tomaševića, u naselju Briješće. Iz Općine je saopćeno da je planirana gradnja blizu jednog kilometra cjevovoda, što će osigurati vodosnadbijevanje za oko 70 stambenih objekata. Vrijednost ugovorenih radova je 339.300,00 KM.

Polovinom oktobra iz Općine je saopćeno da će oko 135 domaćinstava Butilske ulice dobiti gradsku vodu u svojim domaćinstvima. Tada su počeli radovi na izgradnji distributivne vodovodne mreže, nakon čije izgradnje će 135 domaćinstava ovog dijela MZ Dobroševići prvi put imati gradsku vodu. U sklopu projekta izgradit će se oko 2,5 kilometara distributivne vodovodne mreže visokokvalitetnih cijevi, a vrijednost rada je oko 950.000 KM.

Krajem oktobra iz Općine je saopćeno da se u naselju Ahatovići, u ulici 14. juni, izvode radovi na izgradnji distributivne vodvodne mreže, u vrijednosti od 534.320 KM. Radi se o nastavku izgradnje vodovodne mreže profila u zoni rezervoara “Donji MIhaljevići” u dužini od 1,5 kilometar, čime se dosadašnji korisnici rezervoara “Igrište” priključuju na javnu vodovodnu mrežu kojom upravlja KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o Sarajevo, saopćeno je iz Općine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!