U progresu

Izgradnja i obnova dječijih igrališta

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Izgradnja i obnova dječijih igrališta prema godišnjem programu koji podrazumijeva obnovu ili izgradnju minimalno pet dječijih igrališta u jednoj godini.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

U julu 2021. godine u Ulici Trg Sarajevske olimpijade, u MZ Dobrinja D, izgrađeno je novo dječije igralište na potezu gdje, osim sportskih, nije postojalo nijedno dječije igralište. Kako su iz Općine Novi Grad Sarajevo tada saopćili, mobilijar je prilagođen djeci najmlađeg uzrasta, kao i starijoj djeci uzrasta do 12 godina. Nekoliko dana ranije saopćeno je i da su obnovljena i upotpunjena novim rekvizitima dva dječija igrališta u ulicama Adema Buće i Brčanska.

U budžetu za 2021. godinu za hitne sanacije dječijih i sportskih igrališta na području općine bila su planirana sredstva od 150.000 KM. Ovim budžetom planirana su i sredstva za izgradnju dječijeg igrališta kod udruženja “Oaza” i vrtića “Žubor”. Prema informacijama s početka juna 2022. godine, u naselju Saraj-Polje u toku je bila izgradnja dječijeg i inkluzivnog igrališta za potrebe korisnika/ca Centra za podršku osoba sa intelektualnim teškoćama “Oaza” i dječijeg vrtića “Žubor”.

Iz Općine Novi Grad u novembru 2022. godine saopćeno je da je tokom ove godine izgrađeno sedam dječijih igrališta na području ove lokalne zajednice te da je u planu izgradnja i rekonstrukcija još pet dječijih i sportskih igrališta.

U drugoj polovini 2022. godine zabilježen je niz aktivnosti na izgradnji igrališta za djecu, pa je tako u julu započeta izgradnja dječijeg igrališta u Ulici Esada Midžića u naselju Boljakov Potok, dok je u septembru počela rekonstrukcija dječijeg igrališta i parka u B fazi Alipašinog Polja, uz obnovu parkovske površine i novog mobilijara za djecu. U septembru je također počela izgradnja igrališta za djecu u Ulici Avde Palića, u naselju Zabrđe, te izgradnja igrališta u naselju Briješeće, dok su u decembru 2022. godine započeli radovi na izgradnji dječijeg igrališta u naselju Bojnik.

Osim ovih radova, iz Općine Novi Grad Sarajevo u julu je saopćeno i da su započeli implementaciju projekta rekonstrukcije dječijeg igrališta na Trgu grada Prato, u mjesnoj zajednici Dobrinja A, koja podrazumijeva kompletnu obnovu igrališta – od betonske plohe, ivičnjaka, do dječijeg mobilijara – a planirano je i dodavanje novih sprava za djecu. Iz općinske uprave istakli su da će, osim novog mobilijara, mališanima biti na raspolaganju set kula s dva tobogana, ljuljačke, klackalica, njihalica, kao i dupla njihalica te da je za radove iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno 60.845 KM.

Sredinom jula 2022. godine saopćeno je da su u toku radovi na postavljanju gumene podloge na igralištu pored dva navedena objekta.

Budžetom za 2022. godinu za dječije igralište u Park-šumi Mojmilo planirana su sredstva od 200.000 KM, za hitne sanacije dječijih i sportskih igrališta na području općine planirano je 150.000 KM, a za rekonstrukciju i izgradnju dječijih igrališta na području općine 352.000 KM.

U B fazi Alipašinog Polja, sredinom augusta 2023. godine otvorena su dva sportska terena sa umjetnom podlogom. Uz sportske terene ozvaničen je i završetak izgradnje novog parkinga sa oko 120 mjesta. Za izgradnju dva sportska terena iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno je oko 360.000 KM, a aktivnosti oko izgradnje vodila je Služba za investicije i komunalne poslove.

U junu 2023. godine, počeli su radovi na izgradnji dječijeg igrališta u ulici Rudi Čajavec, koje je završeno sredinom septembra iste godine. Nadležna služba Općine Novi Grad pripremila je i realizovala projekat, a vrijednost radova je oko 120.000 KM.

Za dječije igralište u Parku šume Mojmilo planirano je 200.000 KM. 

U Budžetu Općine Novi Grad za 2023. godinu, za hitne sanacije dječijih i sportskih igrališta na području općine planirano je 216.000 KM. Za rekonstrukciju i izgradnju sportskih igrališta na području općine planirano je 512.000 KM, dok je za rekonstrukciju i izgradnju dječijih igrališta na području općine planirano 325.000 KM.

U okviru projekta rekonstrukcije i izgradnje dječijih igrališta na području općine Novi Grad, 12.3.2024. godine započela je izgradnja i rekonstrukcija dječijeg igrališta u ulici Trg međunarodnog prijateljstva u mjesnoj zajednici “Alipašino Polje A-2”. Kako je navedeno iz Općine Novi Grad Sarajevo, radit će se demontaža oštećenih gumenih podloga i dječijeg mobilijara, a nakon toga će se izraditi nova AB ploča, ugraditi nova gumena podloga i ugraditi dio novog mobilijara.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!