U progresu

Izgradnja i obnova dječijih igrališta

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Izgradnja i obnova dječijih igrališta prema godišnjem programu koji podrazumijeva obnovu ili izgradnju minimalno pet dječijih igrališta u jednoj godini.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Tokom 2012. i 2022. godine zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija predizbornog obećanja o izgradnji minimalno pet dječijih igrališta na području općine Novi Grad Sarajevo.

Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo

U budžetu za 2021. godinu za hitne sanacije dječijih i sportskih igrališta na području općine bila su planirana sredstva od 150.000 KM. Ovim budžetom planirana su i sredstva za izgradnju dječijeg igrališta kod udruženja “Oaza” i vrtića “Žubor”.

U julu 2021. godine u Ulici Trg Sarajevske olimpijade, u MZ Dobrinja D, izgrađeno je novo dječije igralište na potezu gdje, osim sportskih, nije postojalo nijedno dječije igralište. Kako su iz Općine Novi Grad Sarajevo tada saopćili, mobilijar je prilagođen djeci najmlađeg uzrasta, kao i starijoj djeci uzrasta do 12 godina.

Općina Novi Grad Sarajevo je izdvojila finansijska sredstva, izradila projektnu dokumentaciju, te završila izgradnju dječijeg igrališta na ovom lokalitetu. Igralište je izgrađeno na lokaciji, gdje je nekada postojalo dječije igralište u ulici Trg Sarajevske olimpijade na zelenoj rekreacionoj površini uz rijeku Dobrinju. U sklopu novoizgrađenog igrališta izgrađena je nova gumirana podloga (antistres) postavljene su ljuljačke za manji i veći uzrast djece, kula sa toboganima, a mališani mogu uživati na njihalicama i klackalicama.

Saopćenje Općine novi Grad Sarajevo, 30.7.2021.

Nekoliko dana ranije saopćeno je i da su obnovljena i upotpunjena novim rekvizitima dva dječija igrališta u ulicama Adema Buće i Brčanska.

U ulici Adema Buće, izgrađeno je potpuno novo igralište tako što je postojeće rekonstruisano i značajno prošireno, te obogaćeno novim sadržajima za djecu. Urađene su pristupne staze, nova ploha sa antistres gumenom podlogom, te je igralište prilagođeno i djeci najmlađeg uzrasta. Osim toga, uz postojeće rekvizite djeci je sad na raspolaganju i nova kula sa mostom i toboganima, a postavljene su i nove parkovske klupe i korpe za otpatke, te je cijeli prostor ograđen. Obnova dječijeg igrališta, u ulici Brčanska kod obdaništa “Dunje” na Otoc u završnoj je fazi, i u narednim danima bit će na raspolaganju najmlađim sugrađanima. Igralište je u cjelosti obnovljeno, postavljena je antistres gumena podloga, kao i mobilijara za djecu najmlađeg uzrasta. Upotpunjeno je kulom sa toboganom i njihalicama, tako da je uređen prostor i za najmlađu djecu, što je nedostajalo.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo, 16.7.2021.

Budžetom za 2022. godinu za dječije igralište u Park-šumi Mojmilo planirana su sredstva od 200.000 KM, za hitne sanacije dječijih i sportskih igrališta na području općine planirano je 150.000 KM, a za rekonstrukciju i izgradnju dječijih igrališta na području općine 352.000 KM.

Prema informacijama s početka juna 2022. godine, u naselju Saraj-Polje u toku je bila izgradnja dječijeg i inkluzivnog igrališta za potrebe korisnika/ca Centra za podršku osoba sa intelektualnim teškoćama “Oaza” i dječijeg vrtića “Žubor”.

Igralište će biti prilagođeno potrebama sve djece, i one sa poteškoćama u razvoju kao i one bez poteškoća, a koristit će ga djeca iz obje navedene ustanove. Završeni su radovi na uređenju parkovske površine, popločanju i hortikulturnom uređenju unutrašnjosti igrališta. U narednim danima slijedi postavljanje ograde oko igrališta, antistres gumirane podloge, kao i postavljanje mobilijara za igru djece, parkovskih klupa i korpi za otpatke. Igralište će imati kulu sa toboganima, kulu prilagođenu djeci sa poteškoćama u razvoju, ljuljačku gnijezdo, vrtuljak, njihalice, klackalice i ljuljačke. Pristup parku prilagođen je nesmetanom kretanju osoba sa invalidskim pomagalima. Unutrašnjost parka će također biti prilagođena potrebama djece sa poteškoćama. Obzirom da se na ovom lokalitetu nalazi i nekoliko većih stabala, djeca će imati ugodno mjesto za igru u hladovini.

Saopćenje ONGS, 9.6.2022.

Sredinom jula 2022. godine saopćeno je da su u toku radovi na postavljanju gumene podloge na igralištu pored dva navedena objekta.

Osim ovih radova, iz Općine Novi Grad Sarajevo u julu je saopćeno i da su započeli implementaciju projekta rekonstrukcije dječijeg igrališta na Trgu grada Prato, u mjesnoj zajednici Dobrinja A, koja podrazumijeva kompletnu obnovu igrališta – od betonske plohe, ivičnjaka, do dječijeg mobilijara – a planirano je i dodavanje novih sprava za djecu. Iz općinske uprave istakli su da će, osim novog mobilijara, mališanima biti na raspolaganju set kula s dva tobogana, ljuljačke, klackalica, njihalica, kao i dupla njihalica te da je za radove iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno 60.845 KM.

U drugoj polovini 2022. godine zabilježen je niz aktivnosti na izgradnji igrališta za djecu, pa je tako u julu započeta izgradnja dječijeg igrališta u Ulici Esada Midžića u naselju Boljakov Potok, dok je u septembru počela rekonstrukcija dječijeg igrališta i parka u B fazi Alipašinog Polja, uz obnovu prakovske površine i novog mobilijara za djecu. U septembru je također počela izgradnja igrališta za djecu u Ulici Avde Palića, u naselju Zabrđe, te izgradnja igrališta u naselju Briješeće, dok su u decembru 2022. godine započeli radovi na izgradnji dječijeg igrališta u naselju Bojnik.

Iz Općine Novi Grad u novembru 2022. godine saopćeno je da je tokom ove godine izgrađeno sedam dječijih igrališta na području ove lokalne zajednice te da je u planu izgradnja i rekonstrukcija još pet dječijih i sportskih igrališta.

Sedam dječijih igrališta
U naselju Saraj Polje, u blizini Centra za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama “Oaza” i dječijeg vrtića “Žubor”, izgrađeno je dječije igralište opremljeno urbanim mobilijarom prilagođenom svoj djeci, i onoj sa poteškoćama u razvoju, kao i djeci bez poteškoća.
Rekonstruisano je i obnovljeno dječije igralište u ulici Trg ZAVNOBIH-a, u B fazi Alipašinog Polja. Uz obnovu parkovske površine postavljen je novi urbani mobilijar za djecu i gumena antitraumatska podloga. Rekonstrukcijom igrališta sa parkom djeca su dobila lijepo uređen i ograđen prostor za igru, površine od oko 780 metara kvadratnih.
Obnovljeno je i dječije igralište u ulici Trg Grada Prato, u mjesnoj zajednici “Dobrinja A”. Urađena je kompletna obnova igrališta, od betonske plohe, ivičnjaka, do dječijeg mobilijara, a obogaćeno je i spravama za dječiju igru koje ovo igralište ranije nije imalo. Obnovu igrališta sufinansirao je Grad Sarajevo.
Mališani MZ „Alipašin Most II“, „Zabrđe“, „Naselje heroja Sokolje“ i „Briješće“ uskoro će dobiti nova dječija igrališta. Igrališta se grade u ulici Esada Midžića, Avde Palića, u ulici Numan paše Ćuprilića kod OŠ “Sokolje” i u ulici Viteška kod OŠ “Behaudin Selmanović”. Građevinski radovi, kao i postavljanje gumirane podloge su završeni, a u narednom periodu očekuje se isporuka i postavljanje dječijeg urbanog mobilijara.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo 7.11.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!