Započeto

Izgradnja hidroelektrane Foča

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Na predizbornoj tribini koja je održana u Foči 5. septembra 2022. godine, Milorad Dodik je govorio o izgradnji hidroelektrana u Foči:

“Uložit ćemo ovdje u Foču. Po onome što sam ja mogao sad da saberem, samo u ovim godinama koje dolaze to je preko milijardu maraka. Buk Bijela, Paunci, Foča.”

Izvor: Milorad Dodik, predizborna tribina Foča, 5.9.2022.

U septembru 2023. godine održan je sastanak ministra energetike i rudarstva RS i predstavnika kineske kompanije AVIK, koji su izvođač radova u okviru realizacije projekta Hidroelektrane na rijeci Bistrici u Foči. Tada je saopćeno da se izgradnja odvija planiranom dinamikom i da će RS početkom 2027. godine imati novi hidroenergetski objekat. Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je dodao da se radi o tri hidroelektrane koje bi trebale biti spremne i povezane na prenosnu mreže početkom 2027. godine.

Trenutno se izvode radovi na lokaciji Miljevina, gdje se probijaju tuneli i negdje do sada jedan kilometar tunela je već probijen. Naravno dužina tunela je znatno veća negdje oko 8-9 kilometara u konačnom. Radi se o tri hidroelektrane, a svaka od njih ima određenu dužinu tunelskih objekata.

Petar Đokić, 8.9.2023.

Prema pisanju portala Capital.ba, pripremni radovi na energetskom sistemo Hidroelektrane Bistrica započeti su u augustu 2022. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!