Zaustavljeno

Izgradnja HE “Krupa”

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

“Želimo da se upustimo dalje u aktivnosti izgradnje HE Krupa, koja je po potencijalu isto tako veoma važan objekat i to će definitivno na području Krajine obezbijediti apsolutnu nezavisnost i sigurnost u snadbijevanju”.

Obrazloženje

U prvih godinu dana zaustavljene su aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: ATV BL

Prema izjavi iz oktobra 2018. godine, predsjednik Socijalističke partije RS,Petar Đokić, a sadašnji ministar energetike i rudarstva pri Vladi Republike Srpske, izjavio je kako želi da se nastave aktivnosti u kontekstu izgradnje Hidroelektrane Krupa.

U svjetlu tog obećanja, Koalicija za Vrbas, oponent ovog projekta, istakla je kako nije urađena procjena utjecaja na životnu sredinu i okoliš, te je u novembru 2018. godine odbijeno građenje brane za HE Krupa iz ekoloških razloga. 

Na 37. sjednici Vlade RS, mjesto Krupa na Uni, proglašeno je i Parkom prirode, te će je ta okolnost dodatno otežati ambicije ministra Đokića. 

Kako investicioni projekat HE Krupa nije uvršen niti u Program javnih investicija RS,  te Istinomjer ovo obećanje ocjenjuje kao zaustavljeno.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!