Ispunjeno manjim dijelom

Izgradnja gradskog autoputa

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Nakon što je završena izgradnja Sarajevske zaobilaznice, te nakon što se završe radovi na izgradnji Lota 2C, stvaraju se preduslovi za izgradnju gradskog autoputa kroz Sarajevo. Ovaj projekat najlakše je realizovati kroz pojas željezničke pruge na način da se reducira broj i modernizuju pružni kolosijeci koji vode od Rajlovca prema Željezničkoj stanici. Izgradnja gradskog autoputa mora se posmatrati kao projekat od šireg društvenog značaja za glasni grad u čijoj realizaciji, pored općina Novi Grad i Novo Sarajevo, trebaju učestvovati Kanton Sarajevo i Federacija BiH. Određene aktivnosti na inicijativu Općine Novi Grad već su sprovedene, a postoji i idejno rješenje projekta čijom bi se realizacijom Sarajevo svrstalo među gradove s najboljom infrastrukturom, obzirom da gradski autoput rješava probleme i tranzitnog i unutrašnjeg saobraćaja.

Obrazloženje

Općina Novi Grad Sarajevo je tokom ovog mandata poduzela određene aktivnosti po pitanju realizacije pomenutog obećanja.

Izvor: Izborni program SDA Novi Grad Sarajevo za Općinske izbore 2016. godine

LOT 2C Sarajevske obilaznice, dionica koja kružni tok u Briješću povezuje sa ulicom Safeta Zajke i omogućava direktno uključivanje na koridor 5-C iz još jednog pravca svečano je puštena u promet 22.11.2016. godine.

Iz Općine su tada saopćili da je “pokrenuta inicijativa da se LOT 2C u narednom periodu poveže i sa IX transverzalom, čija izgradnja je započela iz ulice Džemala Bijedića”, a ”izabran je i izvođač radova za izgradnju mosta preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku”. 

Tokom 2019. godine načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić obišao je radove na izgradnji 9. Transverzale te istakao da će po završetku ovih radova “ostati da se još  izgradi kružni tok i spoj sa ulicom Safeta Zajke”. 

To je dio posla koji ćemo pripremati u ovoj godini i vjerovatno realizirati sa sljedećom godinom. 

Semir Efendić, 22. april 2019.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisali su 24. augusta 2020. godine Aneks I Sporazuma o udruživanju finansijskih sredstava na ime izgradnje kružnog toka u okviru realizacije projekta “Izgradnja gradske saobraćajnice IX transverzale sa objektom nadvožnjaka preko željezničke pruge – II faza” navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja KS.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!