Započeto

Izgradnja fizičkih prepreka za automobile

Opštine: Centar Sarajevo

Vraćanje pješačkih površina pješacima izgradnjom fizičkih prepreka za automobile.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Tokom dosadašnjeg mandata načelnika Srđana Mandića, u Općini Centar prilikom sanacije nekoliko ulica postavljeni su i novi ivičnjaci s fizičkim preprekama za automobile.

Izvor: Općina Centar

U augustu 2023. godine završeno je asfaltiranje Kranjčevićeve ulice prilikom kojeg su uređeni ivičnjaci na trotoarima kako bi se onemogućilo parkiranje vozila. 

Tokom uređenja ulica  Himzarina i Sumbula Avde u MZ „Mejtaš-Bjelave“ u augustu 2023. godine ugrađeni su novi izdignuti ivičnjaci kako bi se spriječilo nepropisno parkiranje motornih vozila.

U novembru 2023. godine završeno je i uređenje šetnice u Ulici Maršala Tita na kojoj su postavljene prepreke za parkiranje automobila. 

2022. godina

U maju 2022. godine iz Općine je saopćeno da je započeta sanacija rukohvatne zaštitne ograde duž Ulice Stjepana Tomića, koja se nalazi u blizini Klinike urgentne medicine Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

Početkom juna 2022. godine iz Općine je saopćeno da su također planirane ugradnja i sanacija rukohvata i zaštitnih stubova u ulicama Mehmeda Handžića 9 i 11 i  Šejh-Mehmedova 19 do raskrsnice s Ulicom Mandrina, duž pješačke zone na Obali Maka Dizdara kod broja 3a.

Polovinom jula iste godine započeta je sanacija kraka u Kranjčevićevoj ulici. Tom prilikom iz Općine je saopćeno da će sanacijom, između ostalog, biti uklonjeni stari i postavljeni novi betonski ivičnjaci.

Početkom augusta 2022. godine iz Općine je stigla informacija da je završena sanacija kraka u Kranjčevićevoj ulici, od zgrade Unitica do spoja s Ulicom tešanjska. Tokom radova, u spomenutoj ulici postavljene su fizičke prepreke za automobile (1, 2, 3).

Izvor: Općina Centar

Također u augustu 2022. godine započeta je sanacija Ulice Franje Račkog, ukupne dužine 200 metara. Iz Općine je tom prilikom saopćeno da će u prvoj fazi radova biti uklonjeni stari oštećeni asfalt i podloga umjesto koje će biti postavljena nova, te da je planirana i ugradnja novih betonskih ivičnjaka. 

Polovinom septembra 2022. godine završena je sanacija Ulice Franje Račkog. Izgrađeni su novi betonski ivičnjaci s fizičkim preprekama za automobile.

U augustu je započeta izgradnja nove zaštitne rukohvatne ograde duž Ulice Patriotske lige u dužini od 625 metara. Iz Općine je saopćeno da će nova rukohvatna ograda biti postavljena na mjestima gdje god to dozvoljava prostor, kako bi se povećala sigurnost pješaka i spriječilo nelegalno parkiranje motornih vozila duž trotoara. Ugradnja zaštitne rukohvatne ograde u Ulici Patriotske lige završena je 19.9.2022. godine.

Krajem augusta iz Općine je saopćeno da je nastavljena sanacija Ulice Tekija. Tada je rečeno da će prije postavljanja dva sloja novog asfalta biti ugrađeni novi betonski ivičnjaci.

2021. godina

Asfaltiranje Jukićeve ulice okončano je polovinom novembra 2021. godine. Prethodno je ugrađena infrastruktura za odvodnju oborinskih voda te su postavljeni novi betonski ivičnjaci, koji uključuju i fizičke prepreke za automobile. Asfaltiranje Jukićeve ulice finansirala je Općina Centar.

Izvor: Općina Centar

Dva mjeseca ranije završena je i sanacija Tepebašine ulice, koju je također finansirala Općina. Prije asfaltiranja rekonstruisana je vodovodna mreža. Kako su tada saopćili iz Općine, prvobitno je planirano postavljanje izdignutih ivičnjaka, ali na inicijativu stanara/ki ulica Tepebašina, Mostarska i Gorica i uz saglasnost Savjeta MZ-a postavljeni su oboreni ivičnjaci. U dijelu Tepebašine ulice postavljene su fizičke prepreke za automobile.

Izvor: Općina Centar


U decembru 2021. godine iz Općine Centar saopćeno je da su, na osnovu ugovora o izvođenju radova na redovnom održavanju i sanaciji ulica na području ove općine, sanirane saobraćajnice, postavljani izdignuti ivičnjaci i ugrađena saobraćajna signalizacija na više lokacija. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!