Nije započeto

Izgradnja etažnih garaža na postojećim parkinzima

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Izgradnja etažnih garaža na postojećim parkinzima kroz javno – privatno partnerstvo. Uslov za realizaciju ovog projekta je prenos nadležnosti nad saobraćajem u mirovanju sa Kantona na općine, što je obaveza iz Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, koju Kanton Sarajevo još nije realizirao.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata nisu zabilježene aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Krajem jula 2021. godine je saopćeno da više od 5.000 građana od Vlade KS traže hitno rješavanje problema korištenja javnih garaža na Saraj – Polju i Dobrinji.

Nakon zbora građana MZ “Saraj – Polje”, u pet mjesnih zajednica provedeno je potpisivanje peticije građana za rješavanje problema saobraćaja u mirovanju u općini Novi Grad i korištenja javnih garaža u naseljima Saraj – Polje i Dobrinja, kojima upravlja Kantonalno javno komunalno preduzeće “Rad”, a koje nisu dovoljno iskorištene zbog visoke cijene zakupa i lošeg održavanja.

Provođenje peticije putem mjesnih zajednica trajalo je mjesec, od 07.06. do 08.07. 2021. godine, a prikupljeno je ukupno 5.456 potpisa stanovnika ovih mjesnih zajednica, gdje ima ukupno 12.365 stambenih jedinica u zgradama kolektivnog stanovanja. To znači da je blizu 50 posto stanovnika ovih naselja potpisalo peticiju, što je izuzetno veliki procenat, ako u obzir uzmemo činjenicu da veći broj stanovnika u vrijeme prikupljanja potpisa nije zatečen na kućnoj adresi, kao i da veći broj starijih stanovnika ne posjeduju motorno vozilo.

Peticijom građani od Vlade Kantona Sarajevo i resornih ministarstava traže smanjenje cijena zakupa na gornjim nenatkrivenim etažama garaža, hitan početak ulaganja u objekte garaža u koje se od rata do danas nije uložila niti jedna konvertibilna marka, te da ukoliko to nisu u mogućnosti, upravljanje nad garažama prenesu na Općinu, jer je stanje objekata očajno, a gornje etaže garaža uglavnom neiskorištene.

Više informacija tokom 2022. godine nije bilo moguće pronaći.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!